Unele state ale zonei euro vor ca o echipa a Comisiei Europene (CE) sa primeasca atributii de a supraveghea vanzarea de active ale statului elen, dar si serviciile publice ale tarii, insa propunerea este considerata de oficiali europeni ca o forma de colonialism, au declarat surse pentru Reuters.
Propunerile fac parte dintr-un plan mai amplu de a inaspri supravegherea Atenei, au spus sursele, informeaza Mediafax.

Masurile, care ar putea fi respinse inca din faza initiala din cauza opozitiei puternice, subliniaza presiunile in crestere pentru o urmarire mai atenta a Greciei, unele tari europene fiind gata chiar sa sustina o reducere a suveranitatii statului elen.

Liderii din zona euro se intalnesc duminica pentru a discuta noi planuri de ajutor pentru Grecia, iar propuneri pentru un control mai strict sunt de asemenea pe agenda. Un oficial a declarat ca exista un sprijin larg pentru urmarirea mai atenta a statului elen, care a inregistrat progrese lente in privinta privatizarilor si implementarii altor reforme.

"Ori asta ori nu primesc banii", a spus una din sursele din zona euro, care sustine preluarea de catre echipa CE pentru Grecia "a unor functii suverane ale statului pentru a pune masinaria in miscare. Este o asistenta impusa din exterior. Strainii preiau unele elemente ale operatiei".

Propunerea ar implica prezenta la fata locului a cateva sute de experti pentru a administra Grecia.

Comisia a trimis deja un numar restrans de oficiali in Grecia in cadrul misiunilor comune cu FMI si Banca Centrala Europeana, responsabile pentru evaluarea modului in care Atena isi respecta obiectivele economice. In plus, echipa de experti ajuta statul elen in domeniul taxelor si in accesarea de fonduri europene.

"Amploarea interventiei este fara precedent. Daca ar fi existat un istoric de conducere responsabila, precum in Irlanda, situatia ar fi fost diferita. Dar asa ceva lipseste in Grecia", a spus sursa citata.

Grecia urmeaza sa primeasca o noua transa, de opt miliarde de euro de la UE si FMI, in noiembrie, parte a unui pachet de finantare de 110 miliarde de euro convenit anul trecut. Totodata, un nou pachet financiar pentru Grecia ar urma sa fie anuntat in curand.

Intrucat economia stagneaza, creditorii externi mizeaza pe vanzarea de catre statul elen a unor active precum porturi si companii energetice pentru a strange fonduri. Grecia trebuie sa obtina 50 de miliarde de euro pana in 2015 din privatizari, dar a reusit pana in prezent sa adune circa 1,3 miliarde de euro.

Alti oficiali europeni au refuzat sa comenteze propunerile pentru inasprirea supravegherii, insa au declarat ca exista sprijin politic extins pentru impunerea unui control mai strict.

"Exisa sustinere pentru o supraveghere mai buna", a spus una din surse.

O alta sursa a afirmat ca exista cerere pentru infiintarea unui organism permanent care sa preia o parte a activitatii echipei de experti UE-FMI-BCE.

"Este nevoie de cineva care vorbeste greceste, dar nu este de partea grecilor. Atributiile lor vor fi legate de conditiile impuse cu imprumutul. Asa ceva trebuie prezentat cu atentie - sa i se spuna asitenta tehnica sau ceva de genul asta. Nu putem sa-i calcam in picioare", a spus sursa.

O miscare atat de ostenativa de a incalca suveranitatea unui stat ar pune CE intr-o situatie incomoda. Executivul european vrea un rol mai important in stabilirea bugetelor nationale, dar trage linie in ceea ce priveste implementarea acestora.

"Echipa de experti are rol administrativ. Scopul acesteia este de a sustine Grecia si nu intentionam sa schimbam acest mandat", spus un purtator de cuvant al CE.

Potrivit propunerilor, care seamana cu o initiativa olandeza de a pune sub "tutela" tarile care cer ajutor financiar, comisia CE in Grecia ar ajunge la cateva sute de experti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri