CE a constatat ca aceste state au creat in ultimul an 131 de noi bariere comerciale raportat la blocul comunitar, numarul total al acestora ajungand la 424.

"Protectionismul reprezinta o amenintare reala pentru redresarea economica. Sunt ingrijorat ca tabloul general nu s-a imbunatatit", a declarat comisarul pentru Comert, Karel De Gucht.

Astfel de masuri, care includ taxe la frontiera, reguli locale privind continutul si obligatia ca firmele din UE sa ofere know-how tehnologic si sprijin financiar anumitor sectoare, au un impact ingrijorator de distorsionare asupa comertului mondial si investitiilor, potrivit CE.

"In economiile emergente s-a consolidat o tendinta catre politici de industrializare care combina sprijinul acordat industriilor cu masurile de restrictionare a comertului", se arata in raport, care da ca exemplu Argentina si asa-numitele tari BRIC, respectiv Brazilia, Rusia, India si China.

Citeste si:

Brazilia, Rusia, Argentina si in special Algeria si-au inchis usile pentru companiile europene care vor sa liciteze pentru proiecte de infrastructura publica, potrivit raportului CE.

Rusia, China si India au in schimb tendinta sa restrictioneze exporturile de materii prime.

Raportul a fost publicat cu cateva zile inainte de summit-ul european de la sfarsitul acestei saptamani si reuniunea liderilor din G20 de pe 3 noiembrie.

Constatarile CE confirma un raport al Organizatiei Mondiale a Comertului din aceasta vara, care a avertizat impotriva cresterii protectionismului.