Gazprom va extrage gaze in Marea Nordului

Gazprom va extrage gaze in Marea Nordului, aceasta fiind una dintre primele initiative de productie ale grupului rus in vestul Europei, in conformitate cu un acord incheiat cu grupul german BASF, transmite Reuters, preluat de Mediafax.

Gazprom va detine participatii la exploatari de gaze din Marea Nordului operate de divizia Wintershall a BASF, au anuntat vineri cele doua companii intr-un comunicat comun.

Wintershall va obtine in schimb mai multe participatii la exploatarile zacamantului Urengoi din Siberia, unde compania germana produce deja gaze in colaborare cu Gazprom.

"Parteneriatul constructiv dintre Gazprom si BASF/Wintershall ne permite sa abordam proiecte ambitioase, complexe din punct de vedere tehnic", a declarat presedintele Gazprom, Alexei Miller.

Gazprom se extinde in Europa de Vest pentru a profita de rentabilitatea acestei piete.

Luna viitoare, Gazprom va incepe sa livreze direct gaze in aceasta regiune, printr-o conducta baltica, desi eforturile de a obtine accesul direct la clienti au fost zadarnicite de retincenta unor guverne precum cel german.

Uniunea Europeana incearca sa reduca dependenta de Gazprom, furnizorul a circa un sfert din necesarul de gaze al Uniunii Europene.

Potrivit legislatiei UE, companiile din sectorul energiei trebuie sa separe activitatile de productie de cele de distributie, dar Rusia este impotriva acestei masuri care va afecta si Gazprom.

Comisia Europeana investigheaza totodata activitatile Gazprom in Europa, pentru a vedea daca sucursalele grupului incalca legislatia in domeniul concurentei.
Acordul cu BASF vine dupa ce Gazprom a incheiat o intelegere cu o alta companie germana, RWE, pentru a infiinta companii energetice mixte in Germania, Marea Britanie si tarile Benelux, precum si furnizori de gaze naturale.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri