Premierul grec, Giorgios Papandreou, a inceput discutiile cu presedintele Carolos Papoulias in vederea formarii unui Guvern de uniune, pe care nu il va conduce, pentru a scoate Grecia dintr-o grava criza economica si politica, relateaza televiziunea publica Net, citata de AFP.
"Voi face tot posibilul in vederea crearii unui Guvern de larga cooperare", a declarat Papandreou, primit de Papoulias la intrarea in biroul prezidential. "Absenta unui consens risca sa ingrijoreze partenerii nostri europeni cu privire la vointa noastra de a ramane in nucleul dur al euro", a avertizat el, potrivit Mediafax.

"Am venit pentru a discuta despre intentia mea de a contribui in mod determinant la crearea unui Guvern de cooperare (...) iar pentru a ajunge acolo vor avea loc foarte curand contactele si discutiile necesare", a afirmat Papandreou, la finalul intrevederii cu presedintele.

El a reafirmat ca formarea unui asemenea Guvern este imperativa pentru a asigura implementarea planului european de ajutor pentru Grecia, adoptat saptamana trecuta la Bruxelles. "Aplicarea acestui acord este conditia pentru a ramane in zona euro, momentul pe care il traversam este important", a adaugat el.

Papandreou nu a precizat daca a stabilit deja o intalnire cu opozitia si in special cu rivalul sau de dreapta Antonis Samaras, care refuza o alianta cu majoritatea socialista.

Papandreou a inceput ulterior o intrevedere cu colaboratorii sai apropiati, pentru a discuta pasii urmatori, a indicat televiziunea publica Net.

Conform televiziunii Net, premierul socialist a repetat in fata lui Papoulias ca este pregatit sa cedeze conducerea acestei noi echipe guvernamentale, asa cum s-a angajat in cursul noptii in Parlament.
Seful statului a afirmat ca va "depune toate eforturile pentru cautarea unei intelegeri", apreciind ca pentru liderii politici este "ora marilor responsabilitati".

Liderul opozitiei de dreapta din Grecia, Antonis Samaras, a cerut din nou alegeri anticipate, sambata, in timp ce premierul socialist Giorgios Papandreou ii cere sa participe la un Guvern de consens.

El a reactionat astfel la invitatia lansata de Papandreou pentru formarea unui Guvern tranzitoriu de coalitie pentru a salva tara de la faliment si mentinerea in zona euro, garantand varsarea inainte de 15 decembrie a unor fonduri vitale si lansarea pana la sfarsitul lui februarie a planului de iesire din criza, pus la punct saptamana trecuta de liderii zonei euro, la Bruxelles.

Papandreou a facut aceasta propunere declarandu-se pregatit sa cedeze postul de prim-ministru, pentru a obtine in cursul noptii votul de incredere al Parlamentului, in fata nemultumirilor privind propunerea sa, retrasa ulterior, de a supune unui referendum acordul european anticriza.

Sursa foto: papandreou.gr

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri