"Am actionat rapid, iar noile instrumente ne vor permite sa reactionam mai rapid si mai eficient, in beneficiul tuturor membrilor", a declarat intr-un comunicat directorul general al FMI, Christine Lagarde.
FMI a aprobat infiintarea "Liniei de precautie si lichiditati", promisa la summit-ul G20 care a avut loc la Cannes la inceputul acestei luni.

"Linia de credit poate fi folosita ca sursa de lichiditati pe o perioada de sase luni, in vederea acoperirii necesarului pe termen scurt al balantei de plati", se arata in comunicat.

Aceasta linie poate fi utilizata si ca un aranjament pe 12-24 de luni, cu accesarea a pana la 1.000% din cota unui stat membru.

Citeste si:

Mecanismul va inlocui un altul, creat in august 2010, "Linia de credit de precautie", de care a beneficiat un singur stat membru, Macedonia. Diferenta este ca linia de credit anterioara era conceputa ca o solutie de rezerva, in timp ce noua facilitate poate fi utilizata imediat.

Tarile care pot obtine o astfel de finantare sunt cele afectate de o criza, dar care au politici economice solide si se angajeaza sa le continue.

Lagarde a declarat la summit-ul de la Cannes ca Italia ar putea corespunde acestor criterii.
Fondul a aprobat totodata crearea unui instrument de finantare rapida pentru tarile care trebuie sa faca plati urgente in urma unor asa-numite socuri exogene, precum dezastrele naturale.