Comisia Europeana a declansat o analiza a situatiei deficitelor publice ale statelor membre ale UE, ajungand la concluzia ca acestea vor trebui sa adopte masuri mai serioase pentru a le reduce, cu mentiunea ca, in 2006, Franta, Grecia, Portugalia si Marea Britanie au obligatii suplimentare in acest sens. Anul acesta, aprecia Joaquin Almunia, comisarul european pentru probleme economice, referindu-se la programele economice pentru perioada 2006-2009 ale primelor 11 tari analizate, prognozele de crestere si scenariile economice ale statelor UE sunt mai plauzibile decat cele din anul precedent.

El s-a abtinut de la aprecieri la adresa celor care si-au facut un obicei din a depasi limita de 3 la suta din PIB a deficitului admis de Pactul de Stabilitate si Crestere. Almunia a promis o supraveghere atenta a respectarii de catre Italia a angajamentului de a-si reduce pana in 2007 deficitul sub 3 la suta. La fel va proceda in cazul Frantei, care s-a angajat sa-l reduca pana la 2,9 la suta, sau al Marii Britanii, care a promis pentru 2006 un deficit de 3,5 la suta.

Mai putin optimist s-a aratat in privinta capacitatii Greciei de a ajunge in 2006 la un deficit sub limita admisa de 3 la suta, exprimandu-si indoieli in privinta fiabilitatii statisticilor elene. Comisia Europeana va incheia analiza situatiei bugetare a statelor membre saptamana viitoare, cu principalele economii ale zonei euro, Germaniei si Poloniei.