Trichet a reiterat ideea conform careia cea mai buna contributie de politica monetara care sa duca la o crestere economica si la crearea de locuri de munca este data de stabilitatea preturilor.

Presedintele BCE s-a aratat convins ca Marea Britanie, care inca nu a trecut la euro, utilizand in continuare lira sterlina, se va alatura, intr-o buna zi celor 12 tari care au trecut la euro.

"Bineinteles, decizia va fi luata de cetatenii Marii Britanii, pe calea referendumului. Sunt convins de sinceritatea premierului britanic, care nu a ascuns faptul ca, in opinia sa, va fi in interesul Marii Britanii sa intre in uniunea economica si monetara, cand va fi timpul", a declarat Trichet.

Trichet a amintit ca dintre cele 25 de state membre ale Uniunii Europene, doar Marea Britanie si Danemarca au optat pentru a ramane in afara zonei euro.

Zona euro este o zona monetara si cuprinde 12 tari membre. Acestea sunt Belgia, Germania, Grecia, Spania, Franta, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Austria, Portugalia, Finlanda. Pe langa acestea, 4 "micro-state", prin acordurile monetare incheiate cu vecinii lor, sunt si ele atasate la zona euro : Andorra, Monaco, San Marino si Vatican. Zona a fost creata in 1999 de unsprezece tari, la care s-a alaturat Grecia in 2001.