Joi dimineata, la ora 5,45 GMT, barilul de petrol Brent era cotat cu 74 dolari, cel mai ridicat nivel de la debutul cotarii petrolului Brent in forma actuala in anul 1988, pentru ca ulterior sa scada usor la valoarea de 73,71 dolari.
       
Pe pietele bursiere asiatice, barilul de petrol "light sweet crude" cu livrare in luna mai era cotat peste pragul de 72 de dolari, dupa ce miercuri seara, la bursa de la New York, a terminat sedinta de tranzactionare la valoarea de 72,40 dolari, cel mai ridicat nivel de la debutul cotarii petrolului "light sweet crude" in 1983.
       
Analistii apreciaza ca aceasta ultima crestere se datoreaza scaderii stocurilor americane de combustibili anuntata miercuri seara de Departamentul american al Energiei in raportul sau saptamanal. DoE a dezvaluit ca in saptamana care s-a incheiat la 14 aprilie 2006 stocurile SUA de titei brut au scazut cu 800.000 barili, pana la 345,2 milioane barili, iar stocurile de benzina au scazut cu 5,4 milioane barili, pana la 202,5 milioane barili. Aceeasi situatie in cazul stocurilor de produse distilate care au scazut cu 2,8 milioane barili pana la 114,6 milioane barili.
       
Raportul DoE a luat prin surprindere analistii si a alimentat ingrijorarile pietelor referitoare la o posibila insuficienta in aprovizionarea cu benzina a SUA in perioada sezonului estival, perioada in care consumul atinge valori maxime.

Temerile sunt sporite si de noile norme ecologice din SUA care impun rafinariilor sa includa si etanol in compozitia benzinei, ceea ce va incetini productia rafinariilor din SUA.

La toate acestea se adauga faptul ca productia de petrol a Nigeriei, principalul furnizor de titei usor (fara apa si cu continut redus de sulf) al SUA, este in continuare diminuata cu 20 de procente din cauza atacurilor militantilor separatisti din sudul tarii.

In plus, tensiunile dintre SUA si Iran, pe tema programului nuclear al Teheranului, continua sa creasca, pe fondul declaratiilor presedintelui SUA, George W. Bush, potrivit carora in dosarul iranian SUA "analizeaza toate optiunile", inclusiv o interventie militara.