Scandalul din jurul fostului ministru de Finante George Papaconstantinou, acuzat ca si-a scos rudele de pe o lista a evazionistilor fiscali cu conturi in Elvetia, mascheaza o problema mult mai grava, si anume ratarea tintei de colectare a taxelor si de reducere a fraudelor, conform Mediafax.
Oficialii eleni s-au angajat in fata creditorilor internationali sa reduca evaziunea fiscala si sa creasca incasarile la buget, dar nu au fost stabilite penalizari pentru nerespectarea acestei promisiuni.

In ultimele cateva saptamani, doua rapoarte ale creditorilor tarii au aratat ca Grecia nu a indeplinit nici jumatate din angajamentele asumate in aceasta problema, relateaza New York Times.

Unul dintre aceste rapoarte arata ca Guvernul de la Atena a marit incasarile din taxe cu 1,3 miliarde de dolari, fata de cele 2,6 miliarde de dolari la care sperau in 2012.

Numai 88 de companii mari au fost verificate, cu mult sub obiectivul fixat de 300. In cazul persoanelor fizice, au fost verificate de fisc numai 467, fata de numarul de 1.300 vizat initial.

Guvernul de coalitie condus de premierul Antonis Samaras continua sa promita ca va combate coruptia si evaziunea fiscala, dar o analiza a UE si FM arata ca "nu se observa imbunatatirea controalelor fiscale sau a colectarii taxelor".

Analistii avertizeaza ca incapacitatea de a urmari agresiv evazionistii amplifica tensiunile sociale.

"Este un guvern slab, cu sarcini foarte dificile, iar acest esec este foarte prost pentru moralul oamenilor", a afirmat Nikos Xydakis, editorialist la publicatia Kathimerini.

El a aratat ca 2013 va fi "un iad" pentru clasa de mijloc, in timp ce oamenii bogati sunt de neatins.

Potrivit raportului UE si FMI, taxele neplatite de contribuabili se ridica la aproape 70 de miliarde de dolari, circa 25% din PIB-ul Greciei. Din aceste taxe, numai 15%-20% pot fi de fapt colectate, fie pentru ca datornicii nu pot plati, fie din alte motive.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri