Biserica ortodoxa din Cipru negociaza cu magnati rusi si fonduri straine de investitii contractarea unui imprumut de aproximativ 100 de milioane de euro, care ar permite Bisericii sa-si mentina participatia de 30% la Hellenic Bank in contextul unei majorari de capital impuse de autoritati.

In cazul in care nu este obtinuta suma vizata, Biserica intentioneaza sa vanda proprietati imobiliare pentru a obtine banii, a declarat liderul Bisericii Ortodoxe din Cipru, arhiepiscopul Chrysostomos II, pentru portalul Stockwatch, preluat de publicatia Cyprus Mail.

Pastrarea participatiei Bisericii la Hellenic Bank, in prezent a doua mare banca a tarii, nu va fi usoara, "dar cu insistenta si rabdare se va reusi", a spus Chrysostomos.

Potrivit unor informatii furnizate de surse apropiate situatiei, Hellenic Bank are nevoie de recapitalizarea cu circa 300 de milioane de euro pentru a indeplini cerintele privind rata de adecvare a capitalului de rang intai. Biserica trebuie sa contribuie cu aproape o treime din fonduri daca vrea sa evite diluarea participatiei de 30%, scrie Mediafax.

Biserica a pierdut o sursa de venituri de circa 3 milioane de euro pe an, din cauza restructurarii sectorului bancar, a spus arhiepiscopul. Suma reprezenta dividende anuale incasate de pe urma participatiilor detinute la cele mai mari trei banci, Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank si Hellenic Bank.

In urma restructurarii bancilor, Cyprus Popular Bank a fost inchisa, activele solide fiind preluate de Bank of Cyprus. Participatiile detinute la Bank of Cyprus au fost diluate foarte puternic, in urma recapitalizarii bancii cu bani din conturile deponentilor, care au primit in schimb titluri la banca.

Pierderea acestei surse de venituri a creat o problema de lichiditate pentru Biserica, care pentru a participa la recapitalizarea Hellenic Bank va incerca sa imprumute bani de la investitori sau magnati rusi. Daca aceasta varianta nu va avea succes, Biserica este pregatita sa vanda proprietati imobiliare, a spus arhiepiscopul.

Chrysostomos a declarat ca discuta cu magnati rusi si mai multe fonduri de investitii straine un imprumut de 100 de milioane de euro.

"Daca acest efort da roade, nu va mai fi necesara vanzarea de proprietati ale Bisericii, iar banii obtinuti vor fi directionati catre recapitalizarea Hellenic Bank", a spus el.

Arhiepiscopul cu spirit de afaceri vrea si sa reduca cu 15% salariile angajatilor Hellenic Bank, potrivit Cyprus Mail. Banca a reusit sa-si reduca cu 14% costurile operationale printr-un program de plecare voluntara a angajatilor, insa nu este suficient.

"Voi cere board-ului bancii sa reduca salariile personalului cu 15%, precum si organizarea unei intalniri la care sa discutam progresele bancii", a adaugat arhiepiscopul.

Liderul Bisericii Ortodoxe din Cipru a facut, de asemenea, un apel catre conducerea tarii pentru reducerea dobanzilor la imprumuturi, evitarea impunerii de noi taxe si implementarea de proiecte de dezvoltare cu scopul reducerii somajului.

"Nu trebuie sa-i lasam pe oameni la mila lui Dumnezeu", a spus arhiepiscopul cipriot.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Preot din Constanta, cercetat intr-un dosar de pornografie infantila