Guvernul SUA a inceput sa isi inchida serviciile care nu sunt esentiale, dupa o decizie care a fost luata la miezul noptii trecute. Sute de mii de functionari americani s-au trezit cu vestea ca sunt in concediu fara plata si nu stiu cat o sa dureze. The Guardian a raspuns intr-un articol la cele mai importante intrebari cu privire la blocajul din Statele Unite.

De ce?

Guvernul federal nu a avut o alta solutie decat sa sisteze serviciile neesentiale. Anul financiar in SUA s-a incheiat in 30 septembrie, iar politicienii de la Washington au esuat sa aprobe bugetul pentru 2013-2014.

Fara un acord asupra bugetului din partea celor doua mari partide, nu exista o lege care sa plateasca functionarii din posturile mai putin importante.

De ce nu s-a ajuns la o intelegere?

Conform Constitutiei americane, presedintele nu poate emite in mod unilateral legi si, in pofida discutiilor intense din ultimele saptamani, Republicanii si Democratii nu au ajuns la un compromis in ceea ce priveste reforma sistemului de sanatate din SUA.

Camera Reprezentantilor este controlata de Partidul Republican, in timp ce Senatul este controlat de Democrati, partidul care l-a propulsat pe Obama la conducerea statului.

Citeste si:
Pretul petrolului a explodat dupa atacul cu drone asupra rafinariilor
Trump, dupa atacul asupra...

Sistarea activitatii inseamna ca intreaga administratie s-a oprit?

Nu. Serviciile esentiale precum cele sociale si de sanatate vor continua sa functioneze.

Militarii armatei SUA vor opera si ei, dupa ce presedintele Obama a semnat luni un decret prin care acestia vor fi platiti. Insa, sute de mii de oameni, de la functionarii Pentagonului si pana la padurarii din parcurile nationale au intrat fortat in vacanta.

Ce se intampla acum?

Politicienii americani s-au intalnit din nou marti si ar putea lua o decizie pentru aprobarea bugetului.

Care este impactul sistarii activitatii?

Daca functionarii nu mai sunt platiti, ei nu vor mai cheltui la fel de multi bani in magazine. Ar putea chiar sa nu poata sa isi plateasca angajamentele financiare esentiale, precum ipoteca sau platile la cardurile de credit.

Citeste si:
Maior, audiat la DNA in dosarul legat de vizita lui Dragnea in SUA
George Maior, audiat la DNA...

Analistii de la IHS Global Insight au calculat ca blocajul bugetar va costa Statele Unite circa 300 milioane de dolari pe zi din Produsul Intern Brut (PIB-ul nominal a fost anul trecut in jur de 16.000 miliarde dolari).

Pe de alta parte, daca blocajul se va intinde pe doua saptamani, cresterea economica a SUA va pierde 0,3%, iar daca va dura o luna va da inapoi cu 1,4%, conform unor calcule facute de Moody's.

Cand s-a mai intamplat un astfel de blocaj?

Cel mai recent blocaj de acest fel a avut loc din 1995-1996, cand presedintele Bill Clinton si Camera Reprezentantilor nu au ajuns la un acord. Atunci, perioada in care serviciile federale si-au intrerupt activitatea a durat 28 de zile. Guvernul SUA s-a inchis de-a lungul istoriei de 17 ori pana in prezent.

De ce nu se intampla si in alte tari?

Un astfel de "concediu" al guvernului federal este produsul sistemului democratic din SUA si a configuratiei in care este impartita puterea intre presedinte si cele doua camere ale Congresului.

Citeste si:
Romgaz: Constructia centralei de la Iernut, blocata din cauza OUG 114
Romgaz: Constructia centralei...

Ce legatura are blocajul bugetar cu plafonarea datoriilor?

Acestea sunt probleme diferite, insa blocajul ridica temeri despre ce se poate intampla in momentul in care Statele Unite vor ajunge la plafonul de indatorare stabilit prin lege, de 16.700 miliarde dolari, ceea ce ar putea avea loc undeva la mijlocul lui octombrie.

Daca nu se ajunge la un compromis si cu privire la plafonul de indatorare intre Republicani si Democrati, SUA va ramane fara posibilitatea de a se mai imprumuta, ceea ce inseamna ca va intra in default. Ambele probleme trebuie rezolvate, insa blocajul fura din timpul de negocieri pentru plafonul datoriilor.

De ce nu se poate creste plafonul de indatorare?

Si pentru acest lucru este nevoie de o lege si de o intelegere intre cele doua partide. Republicanii incearca sa puna pe seama planului de reformare a sistemului medical, Obamacare, nevoia de ridicare a plafonului, sustinand ca reformele sunt costisitoare si Statele Unite nu si le permit.

Cum reactioneaza pietele?

Pana acum nu s-a instaurat panica, pentru ca investitorii estimeaza ca blocajul bugetului va fi de scurta durata, dar temerile s-ar putea inflama pe masura ce se apropie dezbaterea asupra plafonului de indatorare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Citu: Vizita in SUA a premierului Dancila este una privata