WikiLeaks a difuzat ceea prezinta a fi prima inregistrare video cu Edward Snowden de cand acesta este exilat in Rusia, in care fostul consultant al serviciilor americane de informatii pare ca se simte bine si atrage atentia asupra unor pericole la adresa democratiei, relateaza AFP.

"Daca nu putem intelege politicile si programele guvernelor noastre, nu le putem aproba", a declarat Snowden intr-o scurta inregistrare video difuzata in noaptea de vineri spre sambata pe WikiLeaks, site-ul care a publicat sute de mii de telegrame diplomatice confidentiale, noteaza Mediafax.

El se adresa unui grup de patru fosti membri ai serviciilor americane de informatii, in cadrul unei ceremonii, la Moscova.

Acesti fosti patru agenti i-au inmanat joi lui Snowden un premiu pentru "integritate in activitatea de informatii".

Un fost analist CIA, Ray McGovern, a subliniat ca asociatia din care face parte este "mandra sa onoreze decizia lui Snowden de a-si urma constiinta si a da prioritate mai degraba binelul comun decat sa se preocupe de viitorul sau", potrivit WikiLeaks.

Citeste si:
Venezuela si Nicaragua, dispuse sa ii acorde azil lui Edward Snowden
Venezuela si Nicaragua,...

"Speram ca altii, cu aceeasi tinuta morala, ii vor urma exemplul si vor face lumina asupra zonelor de umbra, dezvaluind infractiuni care ne ameninta drepturile civice de cetateni liberi", a spus el.

In inregistrare, Snowden apare purtand un costum negru si o camasa albastra, fara cravata, parand in largul sau, in cursul unui dineu cu cei patru fosti agenti americani, intr-un loc neprecizat.

Snowden afirma, in clip, ca spionajul in toate directiile este "foarte indepartat" de programele legitime.

"Este vorba de un fel de plasa imensa care tine sub supraveghere populatii intregi", spune el.

Citeste si:
Wikileaks: Edward Snowden cere azil in alte sase tari
Wikileaks: Edward Snowden...

"In lumea intreaga, oamenii isi dau seama ca aceste programe nu ne ofera mai multa securitate, ne slabesc economiile, tarile, ne limiteaza libertatea de exprimare, de gandire si de creatie, de a avea relatii si de a ne asocia in mod liber", le spune el celor alaturi de care se afla.

Snowden, in varsta de 30 de ani, a obtinut pe 1 august un azil provizoriu pe timp de un an in Rusia, dupa ce a stat peste o luna in zona de tranzit de pe Aeroportul Seremetievo, la Moscova.

Tatal sau, Lon Snowden, a venit joi la Moscova.

Citeste si:
Washingtonul someaza Moscova sa i-l predea pe Snowden, disparut...
Washingtonul someaza Moscova...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Assange ii recomanda lui Edward Snowden sa fie "extrem de prudent"