UE estimeaza o inflatie de 2,5% pentru zona euro

Inflatia in cele 12 tari ale zonei euro va fi de 2,5 procente, in luna iunie, neschimbata fata de mai, estimeaza institutul de statistica al Uniunii Europene, Eurostat, citat de AP.

Inflatia in zona euro a fost indeaproape supravegheata, in ultimul timp, ca urmare a faptului ca e direct corelata cu majorarile de rata ale Bancii Centrale Europene (BCE).

In 8 iunie, BCE a decis joi sa majoreze cu un sfert de punct dobanda de referinta in zona euro, de la 2,50 la 2,75 la suta. Decizia a fost una asteptata de majoritatea economistilor, avand in vedere numeroasele luari de pozitii ale responsabililor BCE, care au atras atentia asupra riscurilor de derapaj al preturilor in zona euro.

Rata dobanzii de referinta este principalul instrument de care dispune BCE pentru a lupta impotriva inflatiei in zona euro. Ultima majorare a dobanzilor in zona euro, tot cu un sfert de punct, dateaza din luna martie 2006. Dupa doi ani si jumatate de mentinere a statu quo-ului, Consiliul guvernatorilor BCE (care reuneste cei sase membri din comitetul director al BCE, alaturi de cei 12 guvernatori din bancile centrale ale tarilor membre ale zonei euro) a demarat in luna decembrie 2005 o politica de majorare a costului imprumuturilor.

Inflatia a fost de 2,4 procente in aprilie si 2,2 procente in martie. Unii analisti au estimat o majorare la trei procente a inflatiei, pana in septembrie.

Tarile din zona euro sunt: Belgia, Germania, Grecia, Spania, Franta, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Austria, Portugalia si Finlanda.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri