Guvernul spaniol pregateste o reforma ampla a sistemului de taxe, ineficient in prezent, sperand ca va consolida prin cresterea eficientei recuperarea economica a tarii si va spori sansele in alegeri ale partidului aflat la conducerea tarii, potrivit Financial Times.

Restructurarea colectarii taxelor va fi ultima reforma structurala a guvernului condus de premierul Mariano Rajoy si vine dupa incercari de reformare a pietei muncii si sistemului de pensii.

Spania a iesit din recesiune anul trecut, dar inregistreaza inca niveluri ridicate de somaj si indatorare.

Detaliile planului nu au fost inca finalizate, dar autoritatile de la Madrid au transmis ca vor simplificarea si eficientizarea sistemului. In centrul schimbarilor se va afla o scadere a ratelor minime de impozitare pentru persoane si companii.

Reducerea unor taxe va fi echilibrata prin largirea bazei de impozitare, mai ales prin eliminarea unora dintre multele scutiri si deduceri disponibile in prezent, scrie Mediafax.

"In Spania, avem un sistem cu rate nominale ridicate, dar colectam o parte mica a taxelor in raport cu PIB si bogatia economiei. Exista o problema de eficienta. Frauda este o problema, dar conteaza si cum functioneaza sistemul", a declarat ministrul responsabil pentru buget, Cristobal Montoro.

Acesta s-a angajat sa creasca veniturile in timp ce scade taxele, cu scopul de a spori atractivitatea Spaniei pentru investitii.

Reforma va incepe in februarie, cu prezentarea unui plan intocmit de o comisie de experti numiti de guvern. Schimbarile vor fi decise si aprobate de parlament pana in vara, pentru a intra in vigoare de anul urmator, afirma autoritatile. Spania va organiza alegeri generale spre sfarsitul anului 2015.

Economistii au cerut in mod repetat reformarea sistemului de taxe din Spania, care imbina unele dintre cele mai mari rate de impozitare din Europa si unul dintre cele mai scazute niveluri de colectare din regiune.

Rata de impozitare oficiala este de 30%, dar multitudinea de scutiri de taxe disponibile, mai ales pentru costurile cu dobanzi, inseamna ca marile companii platesc de fapt 8%.

Veniturile din taxe au scazut de la 41% din PIB in 2007 la 37% in 2012, potrivit datelor centrului de cercetare Fedea, din Madrid. In medie, statele UE colecteaza venituri din taxe echivalente cu 45% din PIB.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri