Noul presedinte al Ucrainei, Petro Porosenko, crede ca Ucraina are nevoie de o noua alianta in domeniul apararii si a spus ca va incepe negocierile cu Statele Unite si Europa, potrivit unui interviu publicat de cotidianul Bild, relateaza AFP.

"Nu exista o majoritate, in tara, pentru aderarea la NATO", potrivit lui Porosenko, care a obtinut o victorie, in urma cu cateva zile, in scrutinul prezidential ucrainean. "In general avem nevoie de o noua alianta in domeniul apararii cu Statele Unite si Europa, pentru a proteja Ucraina din punct de vedere militar", a spus el, adaugand ca, "in calitate de presedinte, ma voi angaja pentru o asemenea alianta si voi demara imediat negocieri".

"In trecut am renuntat la arma nucleara si am obtinut garantii de securitate rusesti, dar acum vedem bine ca aceste garantii nu valoreaza nimic. De aceea avem nevoie de o noua alianta", a continuat Porosenko, potrivit Mediafax.

El s-a declarat totodata "foarte optimist" in privinta calmarii situatiei din tara sa, amenintata de secesiune. "Cred ca putem sa revenim la pace in cateva luni, daca Rusia este pregatita pentru acest lucru", a adaugat Porosenko.
Moscova si-a exprimat, la inceputul saptamanii, intentia de a intra in dialog cu Porosenko. Presedintele ales vrea sa poarte discutii cu presedintele rus Vladimir Putin, potrivit unui fragment din acelasi interviu acordat Bild, difuzat miercuri seara.

"Nu am nicio indoiala ca, exercitandu-si influenta, Putin poate sa puna capat luptelor" care afecteaza o parte din zona de est a Ucrainei, a declarat Porosenko.

12 ambasade ale unor state...
Citeste si: 12 state partenere Romaniei transmit un mesaj dur PSD-ului


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
CCR: MCV-urile Comisiei Europene nu au relevanta constitutionala