Corporatii precum Amazon, Google si Starbucks sunt criticate in Europa din cauza regimurilor fiscale favorabile de care beneficiaza in unele tari, intr-o perioada marcata de austeritate a cheltuielilor bugetare. Investigatia, care ar trebui sa fie initiata miercuri, face parte dintr-o actiune mai ampla impotriva evaziunii si evitarii taxelor, convenita de liderii europeni in urma crizei financiare cu scopul de a sustine bugetele statelor si de a calma populatia afectata de restrangerea cheltuilelor cu multe programe sociale.

Comisia va anunta la o conferinta, miercuri, o investigatie privind taxele favorabile negociate de companii cu statele, a declarat o sursa apropiata situatiei. Ancheta va analiza daca ratele foarte reduse ale taxelor din Irlanda, Luxemburg si Olanda pot fi considerate echivalente ajutorului de stat. Daca executivul comunitar considera ca a fost acordat ajutor de stat, ar putea cere companiilor sa restituie fondurile, noteaza Wall Street Journal. In practica, insa, astfel de cereri nu sunt ceva obisnuit.

Comisia a anuntat in septembrie ca a inceput sa adune informatii despre taxele favorabile obtinute de multinationale in Irlanda, Olanda si Luxemburg. In Statele Unite, o investigatie a Senatului, derulata anul trecut, a ajuns la concluzia ca Apple a platit taxe foarte reduse sau deloc pentru venituri de 74 de miliarde de dolari inregistrate in anii anteriori, in mare parte utilizand o bresa in codul fiscal din Irlanda. Ancheta SUA nu a ajuns la concluzia ca Apple a incalcat legea, iar guvernul irlandez a negat, anul trecut, ca ajuta companiile sa evite taxe, afirmand ca regimul fiscal din Irlanda, cu taxe reduse, este transparent si nu transforma tara intr-un paradis fiscal.