"Etiopia este exact asa cum era China in urma cu 30 de ani; cu o infrastructura slaba de transport si foarte multi oameni fara locuri de munca", afirma Zhang Huarong, presedintele unei fabrici de incaltaminte cu actionariat chinez din Addis Abeba, capitala tarii africane, pentru Bloomberg. Obisnuit insa cu ritmul de lucru din China, afaceristul chinez se plange insa de "ineficienta de scara larga" si "birocratie" si se lupta sa sporeasca productivitatea fabricii aflata la o treime fata de China.

Cu toate acestea, "Guvernul in Etiopia incearca sa creeze conditiile propice pentru transformare. Ar putea deveni o varianta a Chinei in Africa.", apreciaza, de asemenea, Deborah Brautigam, autor al "The Dragon’s Gift: The Real Story of China in Africa", pentru sursa citata.

China, Africa si comerciantii cu amanuntul de la nivel global sunt toti interesati ca Etiopia, si alte tari precum Tanzania, Rwanda si Senegal centre de productie viabile pentru produsele obitnute prin utilizarea intensiva a fortei de munca. De altfel, natiunile africane dispun de oportunitatea de a "importa" 80 de milioane de locuri de munca pe care China le va exporta peste hotare pe masura ce producatorii interni isi pierd competitivitatea, odata cu cresterea costurilor cu forta de munca.

Sursa foto: milosk50 / Shutterstock.com