"Trebuie sa incepem imediat discutii substantiale (...) privind organizarea politica a societatii si crearea unui stat pentru sud-estul Ucrainei, pentru a proteja interesele legitime ale persoanelor care traiesc acolo", a declarat presedintele Putin in cadrul unei emisiuni televizate, citat de presa rusa, scrie Mediafax.

Pana in prezent, Rusia a cerut doar ca regiunile orientale din Ucraina, majoritar rusofone, sa beneficieze de mai multa autonomie, intr-un sistem federal mai putin centralizat. Vladimir Putin, care s-a exprimat in cadrul unei emisiuni televizate inregistrate vineri, nu a evocat problema amenintarii cu sanctiuni formulate de occidentali, care acuza Rusia de implicare militara in Ucraina.

Reuniti sambata la Bruxelles, liderii Uniunii Europene au dat un termen de o saptamana Rusiei sa inceteze actiunile in Ucraina, in caz contrar urmand sa adopte noi sanctiuni. Liderul de la Kremlin a apreciat insa ca occidentalii sunt responsabili pentru criza ucraineana, deoarece au sustinut miscarea de protest care a condus in februarie la "lovitura de stat" impotriva presedintelui prorus Viktor Ianukovici, fara a se gandi ca va urma un conflict.

"Ei ar fi trebuit sa stie ca Rusia nu putea ramane deoparte cand oamenii sunt impuscati", a afirmat Putin, precizand ca vorbeste "nu in numele statului rus, ci al poporului rus". Moscova a dezmintit intotdeauna acuzatiile Occidentului si ale Kievului potrivit carora ar fi trimis soldati in Ucraina pentru a sustine rebeliunea prorusa care lupta impotriva fortelor guvernamentale in estul tarii.