Hagel si-a anuntat demisia saptamana trecuta, dar a declarat ca va ramane in functie pana la confirmarea succesorului sau de catre Senat. Carter, care a fost adjunct al lui Leon Panetta dar si al lui Hagel, va aduce cu sine o experienta vasta in cadrul unui departament confruntat cu crize multiple in Orientul Mijlociu si pregatit sa intre intr-o noua faza in Afganistan, odata cu incheierea misiunii de lupta a NATO, potrivit Mediafax.

"Cariera lui l-a pregatit perfect pentru un astfel de moment", a declarat Michael O'Hanlon, un analist din industria apararii la Brookings Institution. In afara de faptul ca intelege birocratia Pentagonului, Carter este vazut si ca un bun manager al bugetelor mari, precum si ca un expert in achizitia de arme. El intelege, de asemenea, tendintele si tehnologia razboaielor viitorului.

Dar lui Carter ii lipseste tipul de experienta pe care o aveau Hagel si Panetta, precum si multi ani secretari ai Apararii, si anume experienta militara. Carter are experienta la Pentagon si academica, dar nu a activat niciodata in armata.