Gigantul german de utilitati RWE AG, al doilea furnizor de energie din Germania, intentioneaza sa participe la constructia de noi centrale nucleare in Europa, a declara directorul general de la RWE, Harry Roels.

"In momentul de fata studiem mai multe pentru constructia de noi centrale nucleare in Europa, in afara Germaniei", a declarat Harry Roels.

Fara a nominaliza tarile vizate, Roels a lasat sa se inteleaga ca o decizie finala va fi conditionata de acceptarea de catre tara respectiva a centralelor nucleare. seful de la RWE a subliniat ca firma germana este hotarata sa continue cu constructia de centrale nucleare pentru a nu pierde contactul cu progresele realizate la nivel international de tehnologia nucleara.

In schimb, Germania a decis sa abandoneze energia nucleara civila, fiind programat ca ultimele 17 centrale nucleare care mai functioneaza in aceasta tara sa fie inchise pana in anul 2020. Decizia este insa criticata de companiile energetice, care vorbesc de cresterea dependentei energetice a Germaniei si de respectarea obiectivelor nationale referitoare la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Referindu-se la viitorul energiei nucleare in Germania, RWE si-a reafirmat intentia de cere o autorizatie necesara pentru a prelungi durata de functionare a centralei sale nucleare de la Biblis, programata a fi oprita in anul 2008.

Pe fondul incidentului petrecut recent la o centrala nucleara din Suedia, directorul general de la RWE a tinut sa-i asigure pe germani ca centrala de la Biblis respecta toate normele de securitate a instalatiilor nucleare.