Rogozin a amenintat cu folosirea unui bombardier rus

Rogozin a amenintat cu folosirea unui bombardier rus

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a amenintat in luna mai ca va zbura deasupra Romaniei cu un bombardier, dupa ce avionul sau nu a putut tranzita spatiul aerian romanesc ca urmare a sanctiunilor impuse de Uniunea Europeana.

Astfel, in urma anexarii peninsulei Crimeea, Dmitri Rogozin, dar si alti oficiali inalti de la Kremlin, au primit interdictie de a zbura in spatiul Uniunii Europene. "La cererea SUA, Romania si-a inchis spatiul aerian pentru zborul meu. Ucraina iar nu-mi permite sa trec. Data viitoare voi zbura cu un bombardier TU-160", a scris Rogozin pe Twitter. Iata doua dintre mesajele postate de vicepremierul rus pe reteaua de microblogging dupa ce a aflat ca nu poate zbura deasupra Romaniei:

Dmitri Rogozin a facut o vizita la Tiraspol, in Transnistria, iar la intoarcere, la 10 mai, a fost fortat sa aterizeze de urgenta in Moldova intrucat nu avea permis de zbor pe teritoriul Ucrainei. Acesta a ajuns la Tiraspol zburand pe deasupra Romaniei, insa la intoarcere spatiul aerian a fost inchis pentru avionul in care se afla.

"Tentaculele" lui Putin: amenintare pentru Riga, Vilnius, Tallinn, Varsovia si Bucuresti

"Tentaculele" lui Putin: amenintare pentru Riga, Vilnius, Tallinn, Varsovia si Bucuresti

Presedintele rus Vladimir Putin a amenintat in luna septembrie ca poate trimite trupe in doua zile la Riga, Vilnius, Tallinn, Varsovia si Bucuresti. Afirmatia a fost facuta in fata omologului sau ucrainean Petro Porosenko, caruia i-a mai spus sa nu conteze pe ajutorul Uniunii Europene.

Putin a precizat ca ar putea sa blocheze deciziile uniunii impotriva Moscovei prin crearea unei "minoritati de blocaj", care sa ii sustina interesele.

Sursa foto principala: Shutterstock.

Mihail Kasianov: Zilele lui Putin sunt numarate

Mihail Kasianov: Zilele lui Putin sunt numarate

Fostul premier rus Mihail Kasianov, lider al opozitiei, a declarat, pe 18 decembrie, ca presedintele Putin are zilele numarate, in contextul crizei financiare care a lovit Rusia in urma sanctiunilor occidentale.

Astfel, Kasianov l-a blamat pe Putin pentru situatia economica din Rusia. In plus, seful opozitiei de la Kremlin a adaugat ca anul 2015 este unul in care Putin va trebui sa ia o decizie importanta, fie in detrimentul mediului politic din Rusia, fie prin abandonarea scenei politice si organizarea de alegeri anticipate libere.

Cu toate acestea, presedintele rus se bucura inca de o larga sustinere populara. Mai mult, popularitatea acestuia a crescut dupa anexarea peninsulei Crimeea in martie.

Jurnalistul Dmitri Kiselev: Rusia poate transforma SUA in cenusa radioactiva

Un jurnalist rus despre care se spune ca este principalul propagandist al Kremlinului, Dmitri Kiselev, a lansat in luna martie un avertisment dur la adresa Statelor Unite. "Rusia este singura tara din lume capabila cu adevarat sa transforme SUA in cenusa radioactiva", a spus acesta.

Afirmatia jurnalistului a venit dupa ce Statele Unite a anuntat posibilitatea inaspririi sanctiunilor impotriva Moscovei in cazul in care nu renunta la procedurile de anexare a peninsulei Crimeea.

De altfel, jurnalistul rus a fost pus pe lista persoanelor vizate de sanctiunile occidentale dupa ce Rusia a alipit peninsula ucraineana.

Putin: Daca vreau, iau Kievul in doua saptamani

Putin: Daca vreau, iau Kievul in doua saptamani
Presedintele Vladimir Putin a declarat, intr-o conversatie telefonica avuta la inceputul lunii septembrie cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ca poate cuceri capitala Ucrainei in doua saptamani.
Liderul de la Kremlin a facut aceasta afirmatie dupa ce Barroso i-a pus intrebari cu privire la soldatii rusi mobilizati in estul Ucrainei, la cateva luni dupa ce Rusia a anexat peninsula Crimeea. Organizatiile pentru drepturile omului aratau atunci ca Rusia a mobilizat circa 10.000 de militari in estul Ucranei, pentru a sprijini separatistii prorusi care luptau cu armata de la Kiev. Oficialii de a Kremlin au dezmintit informatia, precizand ca afirmatia liderului rus a fost scoasa din context. In plus, un consilier al presedintelui Putin a spus atunci ca nu este diplomatic sa fie dezvaluite conversatii politice la nivel inalt.

Sursa foto: Shutterstock.

Vladimir Putin, elogiu cu privire la Pactul Ribbentrop-Molotov

Vladimir Putin, elogiu cu privire la Pactul Ribbentrop-Molotov
Dupa ce in 2009 a catalogat pactul care, spun istoricii, ar fi stat la baza declansarii celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Vladimir Putin a afirmat la inceputul lunii noiembrie ca Pactul de neagresiune Ribbentrop-Molotov, semnat in 1939 intre Germania nazista si URSS, nu a reprezentat o problema.
"Este necesara o cercetare serioasa pentru a se stabili care erau metodele de politica externa in acea perioada. Uniunea Sovietica a semnat un acord de neagresiune cu Germania. Oamenii spun: «Ah, este ceva rau». Dar ce este rau in faptul ca Uniunea Sovietica nu voia sa lupte, ce este rau in asta?", a precizat liderul rus, citat de publicatia britanica The Telegraph. Pactul, semnat pe 23 august 1939, inainte de inceperea celei de-a doua conflagratii mondiale, prevedea impartirea sferelor de influenta intre Germania nazista si URSS asupra teritorilor Finlandei, Estniei, Lituaniei, Romaniei si Poloniei.

Sursa foto: Shutterstock.

Dmitri Rogozin, despre refacerea "stancii sovietice"

Dmitri Rogozin, despre refacerea "stancii sovietice"

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, cunoscut pentru afirmatiile sale controversate si uneori de-a dreptul provocatoare, a postat in luna iunie un mesaj pe Twitter in care a scris ca e timpul refacerii Uniunii Sovietice.

"Acum 24 de ani, stanca Sovietica s-a rupt pentru prima data. Apoi a urmat o adevarata avalansa de pietre. Cine s-ar fi gandit ca aceasta va dura un sfert de secol. Dar acum a venit momentul sa adunam pietrele", a transmis Rogozin pe reteaua sociala chiar de Ziua Nationala a Rusiei. Mai exact, pe 12 iunie s-au implini 24 de ani de la proclamarea suveranitatii Rusiei in cadrul Uniunii Sovietice.

Sursa foto: Shutterstock.

Putin, in apararea unui predecesor indepartat: Stalin

Putin, in apararea unui predecesor indepartat: Stalin
Presedintele Vladimir Putin a afirmat, la inceputul lunii noiembrie, ca URSS ar fi pierdut razboiul impotriva Germaniei naziste daca fostul lider sovietic Stalin nu ar fi fost atat de "implacabil". "Este greu de spus daca am fi putut sa castigam razboiul daca puterea sa nu era atat de implacabila", a declarat liderul rus.
Nu este prima data cand Stalin este rememorat in sens pozitiv de un oficial rus. Mai multi cetateni ai Rusiei, dar si a unor foste republici sovietice, au sustinut ca acesta a avut un rol important in victoria impotriva Germaniei naziste.

Sursa foto: Shutterstock.

Vladimir Putin: Putem sa le inabusim cu totii

Vladimir Putin: Putem sa le inabusim cu totii

Liderul de la Kremlin afirma in aprilie, la o luna dupa anexarea Crimeei, ca nu ii este frica de NATO. La intrebarea unui jurnalist rus cu privire la Alianta Nord-Atlantica descrisa ca o "tumoare canceroasa", Putin a replicat: "Nu ne este frica. Mie nu mi-e frica si nu trebuie sa-i fie frica nimanui". "Putem sa le inabusim cu totii, de ce va este frica?", a completat el.

Intrebarea adresata lui Putin apartine jurnalistului Dmitri Kiselev, cunoscut ca unul dintre principalii propagandisti de la Kremlin si inclus pe lista sanctiunilor impuse de Occident dupa criza din Ucraina.

Sursa foto: Shutterstock.

Amenintarea cu inchiderea robinetului la gaze

Amenintarea cu inchiderea robinetului la gaze
"Ajutati Ucraina sa isi plateasca datoria la Gazprom", transmitea presedintele Vladimir Putin tarilor europene, la mijlocul lunii octombrie. Liderul de la Moscova a amenintat cu reducerea livrarilor de gaze catre intreaga Europa. "Daca vom observa ca prietenii nostri ucraineni vor incepe sa preia ilegal gaze din conductele noastre destinate tranzitului (n.r - catre Europa), atunci vom diminua livrarile pe masura gazului sustras", sustinea atunci Putin.
Mai mult, el a indemnat tarile europene sa ajute Ucraina sa isi plateasca datoria imensa la gigantul energetic rusesc Gazprom, de 5,3 miliarde de dolari. De altfel, Rusia a redus de cateva ori livrarile de gaze catre Romania, cea mai recenta masura in acest sens fiind luata pe 29 decembrie, cand Gazprom a redus livrarile cu 30%.

Sursa foto: Shutterstock.