In cazul preluarii puterii de catre stanga radicala, guvernul german "se pregateste concret" pentru posibilitatea unei iesiri a Greciei din Zona Euro, luand in considerare chiar o panica bancara in aceasta tara, afirma cotidianul Bild, fara a-si preciza sursele, relateaza AFP.

"Daca trebuie sa fie o iesire a Greciei din zona euro, expertii Guvernului (german) se tem de o avalansa de clienti catre bancile elene pentru a-si securiza bunurile in euro, consecinta putand fi un crash bancar", afirma cotidianul cel mai citit din Europa, noteaza Mediafax. In aceasta eventualitate, "uniunea bancara europeana - traducere: contribuabilii europeni - ar trebui probabil sa intervina cu miliarde", afirma publicatia.

"Bild a aflat ca Guvernul lucreaza la mai multe scenarii in cazul victoriei aliantei de stanga Syriza in Grecia" la alegerile legislative din 25 ianuarie, afirma cotidianul. Printre ipotezele luate in calcul "daca procesul reformelor si economiilor ar urma sa fie intrerupt la Atena, este aceea ca restul de zece miliarde de euro sa nu mai poata fi platiti", scrie Bild.

Discutiile privind o posibila iesire a Greciei din zona euro s-au intensificat dupa ce saptamanalul german Der Spiegel a afirmat la acest sfarsit de saptamana ca Angela Merkel ar fi pregatita sa lase Grecia sa iasa din zona euro in cazul victoriei stangii radicale Syriza la alegerile legislative din 25 ianuarie si daca acest partid pune la indoiala politica de austeritate impusa de Uniunea Europeana.

Berlinul nu a dezmintit aceste informatii, afirmand ca Guvernul nu si-a schimbat linia fata de Grecia si nici in ceea ce priveste politica europeana. Liderul Syriza, Alexis Tsipras, afirma ca vrea sa termine cu austeritatea impusa de creditorii internationali si vrea sa restructureze datoria greaca.

Citeste si:
Merkel: Grecia ar putea beneficia dupa 2014 de o noua stergere de...
Merkel: Grecia ar putea...

Sursa foto: Shutterstock / Merkel

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Grecia alege radicalii, Europa alege sa nu le mai plateasca datoriile