Ungaria a anuntat, vineri, pentru prima data, anul 2013 ca termen pentru aderarea la zona euro, cu doi ani mai tarziu decat data estimata recent, la anuntarea noului plan bugetar, previziunile autoritatilor ungare fiind, de aceasta data, mai apropiate de cele ale pietei, relateaza NewsIn. Ungaria a prezentat, in cursul acestei saptamani, un nou plan fiscal pentru reducerea deficitului bugetar pana in 2009.

Deficitul bugetar din 2006 va fi de peste 10% din Produsul Intern Brut, cea mai mare cota de deficit din Uniunea Europeana. in aceste conditii, Ungaria ar trebui sa prezinte, la inceputul lunii septembrie, un plan in fata Comisiei Europene, pentru a reduce deficitul pana la 3% din PIB, in conformitate cu una dintre prevederile Tratatului de la Maastricht, care, odata indeplinita, va permite aderarea Ungariei la spatiul monetar unic.

Cu toate ca noul plan nu are fixata o data oficiala pentru aderare, dupa ce anul trecut guvernul a renuntat la estimarea initiala pentru 2010, ministrul de finante Janos Veres a declarat ca adoptarea monedei unice ar putea avea loc intre 2011 si 2013.

Noul plan bugetar, care prevede un procent de 3,2% din PIB pentru deficitul bugetar, pana in 2009, cu un an inaintea alegerilor generale din Ungaria, a fost primit in mod pozitiv de catre economisti, care considera ca acest proiect prezinta o versiune mai realista a situatiei finantelor ungare.

Anuntul de vineri a reprezentat prima ocazie cu care guvernul a recunoscut ca aderarea ar putea avea loc abia in 2013. Analistii au anuntat ca aceasta data este mai aproape de realitate, din moment ce este improbabil ca Ungaria sa indeplineasca toate criteriile de aderare la spatiul euro pana in 2009.