Toate tarile din zona euro au interesul ca Grecia sa ramana in uniunea monetara, a declarat luni Ewald Nowotny, membru in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), a doua zi dupa ce grecii au respins prin referendum conditiile creditorilor pentru programul de sustinere financiara.

"Cred ca toti avem interesul ca Grecia sa ramana in zona euro. Desigur, stim ca acest lucru inseamna ca trebuie luate o serie de masuri", a spus Nowotny, adaugand ca marti va avea loc un summit UE la care va fi discutata solicitarea Greciei pentru un nou program de sustinere financiara, scrie Mediafax.

Intrebat daca este optimist ca Grecia va putea sa ramana in zona euro, Nowotny, care este guvernatorul Bancii Austriei, a declarat la CNBC ca "nu este o problema de optimism ci de realism".

Ministrul elen de Finante Yanis Varoufakis si-a dat in mod surprinzator demisia, luni, decizie vazuta ca o concesie facuta creditorilor in pofida victoriei sale anti-austeritate la referendumul de duminica.’Varoufakis a explicat ca vrea sa acorde premierului Alexis Tsipras sansa unui nou inceput la negocierile cu creditorii, la care s-ar putea decide daca Grecia ramane sau nu in zona euro.

Nowotny a spus ca demisia lui Varoufakis nu va ajuta si nici nu va afecta negocierile pentru ca probemele nu sunt despre personalitati ci despre conditiile economice, care nu s-au schimbat dupa votul de duminica al grecilor.
BCE trebuie sa decida intre timp daca va finanta in continuare bancile elene, care au fost inchise saptamana trecuta in cadrul masurilor de control al capitalului introduse de Guvernul de la Atena.

CRIZA DIN GRECIA: Tsipras...
Citeste si: CRIZA DIN GRECIA: Tsipras demisioneaza. Urmeaza alegeri anticipate


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si