Aceste cifre, considerate pana acum ca avand un caracter secret, vor fi facute publice si comunicate in mod regulat Uniunii Europene, organism la care Bulgaria si Romania spera sa adere incepand cu 1 ianuarie 2007, informeaza Rompres. Ministrul adjunct al Economiei, Kornelia Ninova, a anuntat ca guvernul de la Sofia a adoptat miercuri un proiect de lege care urmeaza sa armonizeze legislatia bulgara, referitoare la comertul cu armament, cu legislatia Uniunii Europene.

In mod traditional, destinatia favorita a exporturilor bulgare de armament o reprezinta tarile din Asia si Africa, insa in ultimi ani tara vecina a inceput sa exporte armament si spre tari precum SUA, Canada, Japonia si Uniunea Europeana. in perioada comunista, Bulgaria exporta anual armament in valoare de aproximativ 700-800 milioane dolari (550-630 milioane euro). La acea data insa acest sector numara 115.000 de angajati, fata de 20.000 de persoane in prezent.

Dupa sfarsitul razboiului rece, industria bulgara de armament a pierdut cote importante de piata ca urmare a embargourilor internationale impuse mai multor tari arabe si africane. La acestea s-a adaugat un nou regim de control al exporturilor de armament, adoptat in special la presiunile SUA, conform caruia licentele de export de armament sunt eliberate de un consiliu interministerial.