Banca Centrala a Rusiei ia in calcul cresterea tintei de inflatie pentru 2006, valoarea stabilita initial fiind de 8,5%, a declarat directorul adjunct al bancii, Alexei Ulyukayev.

"Este posibil ca in luna octombrie sa ne revizuim previziunile si sa ridicam usor valoarea estimata a inflatiei", a declarat Alexei Ulyukayev, in cadrul unei conferinte pe teme financiare, fara a specifica, insa, cu cat anume ar putea creste estimarile, informeaza NewsIn.Tinta oficiala a bancii centrale pentru inflatie este de 8,5%, pentru 2006, valoare ce se situeaza sub aceea de 9%, indicata de estimarile guvernului.

"Obtinerea unei valori anuale a inflatiei de 9% este dificila, insa este posibila", a declarat Alexei Ulyukayev. Rata inflatiei a atins, anul trecut, o valoare de 10,7%, iar sperantele autoritatilor intr-o imbunatatire semnificativa a acestui indicator, pentru 2006, par sa fi fost spulberate de inflatia preturilor la alimente, in cursul lunilor de vara, in conditiile in care o recolta proasta a afectat aprovizionarea cu produse proaspete a magazinelor si a pietelor, mai scrie Reuters.

"Intr-un context in care inflatia anuala si cea bruta au valori mai ridicate decat ne-am dori, desi rezultatele sunt mai bune decat anul trecut, vom continua sa luam masurile potrivite pentru banca centrala", a mai spus Ulykayev, care a adaugat ca aceste masuri sunt impartite in doua categorii: instrumente pentru ratele de schimb valutar si instrumente pentru ratele dobanzilor.

Banca centrala a recurs la o masura ce permite aprecierea rublei, pentru a controla presiunile inflationiste si care-i permite monedei nationale sa aiba un curs mai ridicat cu aproximativ 4%, in raport cu dolarul si cu euro. Aceasta masura a fost, insa, criticata de catre politicieni, care acuza banca centrala ca exploateaza sectorul rus al resurselor naturale. Un economist influent de la Kremlin, Arkady Dvorkovici, a declarat, marti, ca politica monetara de consolidare a rublei "nu-si are rostul".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
El este cel mai bogat om din istoria moderna a lumii