Represaliile economice adoptate de Moscova fata de Ankara dupa incidentul legat de bombardierul Su-24 ar putea sa coste economia turca aproximativ 9 miliarde de dolari in cazul 'celui mai rau dintre scenarii', a estimat luni vicepremierul turc al economiei, Mehmet Simsek, citat de AFP.

"Vorbim de o cifra de 9 miliarde de dolari (aproximativ 8,3 miliarde de euro) in cel mai rau dintre scenarii'', a declarat Simsek intr-un interviu la postul local de televiziune NTV. ''Tensiunile ar putea avea un impact de 0,3% sau 0,4% din PIB (Produsul Intern Brut)'', a indicat el, potrivit Agerpres.

Turcia si Rusia traverseaza in prezent cea mai grava criza diplomatica de dupa Razboiul Rece, dupa ce un bombardier rusesc Su-24 a fost doborat la 24 noiembrie de catre aviatia turca. Ankara sustine ca bombardierul rus i-a incalcat spatiul aerian, dar Moscova insista ca avionul sau, care era angrenat in campania aeriana din Siria, nu iesise din spatiul aerian sirian.

Rusia a anuntat represalii impotriva Turciei, tara cu care avea pana acum un parteneriat strategic, masuri ce vizeaza in principal turismul, energia, constructiile si agricultura.

''Exista o diminuare a numarului de turisti de ordinul a 603.000. Exista o incetinire in constructii'', a subliniat Simsek, insistand ca 'noi nu trebuie sa escaladam aceste tensiuni'. ''Daca Rusia mentine aceasta atitudine, toate tipurile de masuri de descurajare ar putea fi luate'', a avertizat el, fara sa ofere detalii.

Citeste si:
Testele CHINEZEȘTI rapide pentru COVID-19 nu sunt funcționale și...
COVID-19 | Poziția Chinei ca...

Presedintele islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan declarase sambata ca Turcia va gasi alti furnizori de energie decat Rusia, care livreaza in prezent circa 55% din necesarul de gaze si 30% din cele de petrol ale Turciei.

''Este posibil sa gasim alti furnizori'', a afirmat Erdogan, in cadrul unui discurs televizat, facand referire la Azerbaidjan si Qatar. Ankara importa 90,5% din necesarul de petrol si 98,5% din necesarul sau de gaze naturale.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Coronavirus | UE prezintă scuze Italiei pentru ezitările de la începutul crizei
Setari Cookie-uri