Extinderea Aliantei Nord-Atlantice si acumularea de armament in statele membre reprezinta principalele amenintari de securitate la adresa Rusiei, conform noii strategii de aparare semnata de presedintele Vladimir Putin.

"Politicile independente ale Rusiei pe plan intern si in materie de politica externa au generat actiuni de contracarare din partea Statelor Unite si aliatilor acestei tari", care incearca sa exercite dominatie la nivel global, se arata in versiunea actualizata a Strategiei Nationale de Securitate, semnata joi seara deVladimir Putin. "Extinderea NATO, apropierea Aliantei de frontierele Rusiei genereaza o amenintare la adresa securitatii nationale", precizeaza documentul, potrivit Mediafax.

"Acumularea potentialului militar de catre Alianta Nord-Atlantica si arogarea de functii cu caracter mondial prin incalcarea normelor dreptului international, intensificarea activitatilor militare in statele membre, extinderea in continuare a Aliantei si apropierea infrastructurii militare NATO de frontierele Rusiei reprezinta amenintari la adresa Rusiei", mentioneaza documentul. La inceputul lunii decembrie, ministrii de Externe ai statelor NATO au invitat statul Muntenegru sa devina al 29-lea membru al Aliantei Nord-Atlantice.

Muntenegru va fi al treilea stat din Balcanii Occidentali care adera la NATO, dupa Albania si Croatia. Ca reactie, Presedintia Rusiei a avertizat ca extinderea Organizatiei Tratatului Nord-Atlantic (NATO) va atrage masuri de retorsiune din partea Moscovei. Ministerul rus de Externe a subliniat ca admiterea statului Muntenegru in NATO risca sa destabilizeze sistemul de securitate euro-atlantic. "Decizia NATO de initiere a negocierilor pentru admiterea statului Muntenegru reprezinta un act cu valente de confruntare care risca sa destabilizeze sistemul de securitate euro-atlantic. O noua serie de extindere a Aliantei Nord-Atlantice afecteaza in mod direct interesele Rusiei si va atrage masuri simetrice", a transmis Ministerul rus de Externe.

De asemenea, Rusia a criticat recent planul Statelor Unite de a aduce echipamente militare in Romania si in alte tari central si est-europene, acuzand ca este vorba de o incalcare a Tratatului fondator NATO-Rusia care va avea "consecinte negative". "Planurile SUA de construire a unor centre pentru stocarea armamentului greu in Romania, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania si Polonia vor fi o incalcare a Tratatului fondator NATO-Rusia", a transmis Ministerul rus de Externe.

Citeste si:
Agentia Mondiala Antidoping a exclus Rusia de la Jocurile Olimpice
Agentia Mondiala Antidoping a...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »




Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Iliescu, interviu pentru o agentie de presa din Rusia