Intr-un incident similar, in noiembrie, Turcia a doborat un avion rus de razboi despre care a afirmat ca i-a incalcat spatiul aerian, declansand o ruptura diplomatica in cadrul careia Rusia i-a impus sanctiuni economice, relateaza Reuters in pagina electronica. Un purtator de cuvant al Ministerului rus al Apararii, generalul-maior Iogor Knasenkov, a negat ca vreun avion rusesc a intrat in spatiul aerian turc si a catalogat acuzatiile Ankarei drept "pura propaganda", potrivit Mediafax.

El a declarat ca instalatiile radar turce nu sunt capabile sa identifice un anumit avion, tipul sau nationalitatea acestuia si ca nu s-a emis niciun avertisment in engleza sau rusa. "Nu a existat nicio incalcare a spatiului aerian turc de catre avioane din cadrul grupului aerian rus din Republica araba siriana. Declaratia Turciei cu privire la o presupusa incalcare a spatiului aerian de catre un Su-24 rus este propaganda nefondata", a declarat Konasenkov, citat de Tass si RIA Novosti, potrivit The Associated Press.

"Niciunul dintre aceste radare nu sunt capabile sa stabileasca tipul si nationalitatea unei aeronave - indiferent daca e rus sau face parte din asa-numita coalitie anti-ISIS condusa de Statele Unite", a adaugat el, referindu-se la coalitia impotriva gruparii Statul Islamic (SI). O asemenea identificare "este posibila numai prin contact vizual direct cu alta aeronava, ceea ce nu s-a intamplat. Sa spui serios ca cineva a avertizat pe altcineva «in rusa si engleza», cu ajutorul acestor radare, este un lucru pe care-l pot face doar niste propagandisti ignoranti care se uita la blockbustere de la Hollywood", a comentat generalul.

Citeste si:

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat Rusia ca va fi "obligata sa suporte consecinte", daca va continua sa incalce spatiul aerian al Turciei. Erdogan a facut aceasta declaratie sambata, dupa ce Ankara a anuntat ca un avion rus a incalcat din nou frontiera turca. El a acuzat Moscova de actiuni "iresponsabile", care afecteaza pacea mondiala.

Seful statului turc a declarat ca vrea sa il intalneasca pe omologul sau rus Vladimir Putin, in urma acestui nou incident. Cei doi lideri nu s-au mai intalnit de la incidentul din noiembrie. Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a indemnat sambata Rusia sa "ia toate masurile necesare" pentru a se asigura ca nu incalca spatiul aerian al Aliantei Nord-Atlantice. "Incidente anterioare au aratat cat de periculos este un asemenea comportament", a subliniat el citat intr-un comunicat.

Sursa foto: Luciano Mortula / Shutterstock