O eventuala iesire a Marii Britanii din UE ar putea perturba semnificativ remiterile din partea muncitorilor romani care lucreaza in statul britanic, dar ar putea afecta si exporturile Romaniei catre Regatul Unit, potrivit unui raport al analistilor bancii austriece Erste.

"Cel mai pesimist scenariu in cazul unei iesiri a Marii Britanii din UE (Brexit) ar fi impunerea de restrictii care ar putea forta aproximativ 170.000 de romani cu numere de asigurare nationala sa se intoarca in Romania sau sa se mute in alte tari UE. Asta ar putea conduce la o perturbare majora a fluxului de bani, intrucat expatii romani trimit acasa peste 500 de milioane de euro pe an (0,3% din PIB), potrivit estimarilor noastre", se arata in raportul bancii austriece, care detine in Romania BCR, conform Mediafax.

Problemele economice care ar putea urma pentru Marea Britanie dupa o iesire din UE ar putea fi resimtite si in Romania, pentru care statul britanic este un partener comercial important.

"Daca Brexitul creeaza dificultati economiei britanice, asa cum se asteapta unii, ar putea lovi in exporturile Romaniei, in special de «masini si echipamente de transport» (46% din exporturile totale catre Marea Britanie). Marea Britanie este a cincea cea mai importanta destinatie pentru exporturile Romaniei, cu o pondere usor peste 4% din livrarile la extern (sau 2,3 miliarde de euro)", noteaza analistii bancii austriece.

Consecintele economice directe pentru Europa Centrala si de Est ar fi limitate in cazul in care Marea Britanie paraseste UE, noteaza Erste.

Schimburile comerciale sunt reduse, iar in cazul unei iesiri din UE asteptarile sunt ca muncitorii care provin din aceasta regiune sa revina toti in tarile de origine.

Marea Britanie va organiza pe 23 iunie un referendum privind apartenenta la Uniunea Europeana. Liderii statelor membre UE au ajuns recent la un acord privind termenii mentinerii Marii Britanii in UE, documentul continand o clauza care va permite limitarea indemnizatiilor sociale ale angajatilor comunitari straini, in anumite conditii.

Sursa foto: symbiot / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Peste 187.000 romani s-au inregistrat pentru noul statut dupa Brexit