In ultimii opt ani, suprafata podgoriilor din Marea Britanie s-a dublat, iar industria vinurilor a ajuns la o valoare de circa 125 de milione de euro.

"Temperaturile medii favorabile culturii vitei de vie se extind", a declarat Alistair Nesbitt, seful echipei care a realizat studiul. Potrivit expertilor, temperaturile din Marea Britanie au crescut mai repede decat media la nivel global dupa 1960, iar opt dintre cei mai caldurosi ani din istorie au fost inregistrati dupa 2002.

Temperaturile in crestere au contribuit decisiv la extinderea rapida a suprafetei cultivate cu vita de vie in ultimii ani. Cercetatorii de la University of East Anglia au remarcat, insa, si o crestere a interesului consumatorilor din Marea Britanie pentru vinurile sau vinurile spumante produse local. Chiar daca Marea Britanie produce vin de peste o mie de ani, industria a inceput sa se extinda abia in ultimii ani, spun expertii.

Astfel, Asociatia Producatorilo de Vinuri din Anglia estimeaza ca productia de vinuri a Regatului Unit se va dubla in urmatorii cinci ani, de la 5 milioane de sticle, in medie, pana la circa 10 milioane de sticle, astfel ca Marea Britanie va incepe sa exporte vinuri.

Citeste si:

In plus, producatorii de vin din Marea Britanie au inceput sa renunte la soiurile germanice de vita de vie, considerate mai grele, in favoarea unor soiuri mai usoare, din Europa Continentala, precum Chardonnay sau Pinot Noir. Acestea erau mai greu de cultivat in Marea Britanie in trecut, din cauza climei mai reci.

Pe termen lung, producatorii britanici vor reusi sa produca vinuri de calitate mai inalta, precum si sampanie, datorita temperaturilor mai ridicate din regat, estimeaza specialistii. "Exista si ingrijorari, dar este prea devreme sa spunem cand vom incepe sa vedem si partea negativa - acele efecte negative ale incalziri globale, despre care vorbesc pesimistii, ne vor afecta pana la urma", a declarat Ben Walgate, director general al Shellproof Plc, care detine o podgorie in sud-estul Angliei, citat de Bloomberg.

Marea Britanie este cel mai mare importator de vinuri din lume. In 2014, in Regatul Unit s-au importat 1,4 miliarde de litri de vin, in crestere cu 7,5% fata de anul anterior. Cei mai mari producatori de vin pe plan mondial sunt Franta, Italia si Spania.