Prim-ministrul vietnamez Nguyen Tan Dung a aprobat, joi, privatizarea a trei mari banci comerciale pentru a permite sectorului bancar sa se adapteze mai bine concurentei internationale.

Banca pentru Investitii si Dezvoltare a Vietnamului (BIDV), Banca pentru Industrie si Comert (Incombank) si Banca pentru Agricultura si Dezvoltare rurala a Vietnamului (BADV) au obtinut aprobarea oficiala pentru a fi scoase la privatizare, conform unui document semnat recent de viceprim-ministrul Nguyen Sinh Hung.

Directorul departamentului de afaceri generale de la Incombank, Pham Huyen Anh, a indicat pentru AFP ca procesul de privatizare ar putea incepe in 2007. " In luna ocotombrie, dupa o serie de consultari cu expertii vietnamezi si straini, vom supune spre aprobare guvernului si Bancii Centrale un proiect detaliat de privatizare", a explicat Pham Huyen Anh.

Potrivit expertilor, demararea procesului de privatizare in sectorul bancar face parte din pregatirile pentru aderarea Vietnamului la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), proces ce ar urma sa se incheie in acest an sau la inceputul anului viitor, anunta Rompres.

In prezent, un investitor strain nu poate prelua o participatie mai mare de 10 procente dintr-o banca vietnameza, in cazul unui consortiu de parteneri straini limita fiind de 30 de procente.

In luna septembrie 2005, Vietnamul a facut un pas semnificativ prin anuntarea privatizarii Bancii de Comert Exterior a Vietnamului (Vietcombank), considerata drept cea mai bine gestionata banca de stat din Vietnam. Tot incepand de anul trecut o serie de mari banci internationale, precum HSBC si Standard Chartered, si-au facut debutul pe aceasta piata.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Antreprenoriat in stomatologie: cum sa cresti intr-o piata deja plina