Europenii sunt hotarati sa construiasca un parteneriat solid si echilibrat cu Moscova, in domeniul energiei, in pofida atitudinii Rusiei in cazuri ca Chtokman si Sahalin, care indica posibile intentii ale acestei taride a detine controlul in domeniul energiei.
Relatiile euro-ruse din domeniul energiei, care reprezinta parte dintr-un parteneriat vast pe care UE trebuie sa il renegocieze cu oficialii de la Moscova, se vor afla pe agenda de lucru a intalnirii conducatorilor celor 25 de state membre UE la reuniunea informala din Finlanda, inaintea intalnirii cu presedintele rus, Vladimir Putin.

Faptul ca nicio intreprindere straina nu a fost aleasa sa exploateze campul de gaze naturale Chtokman impreuna cu Gazprom si amenintarile de blocare a gigantului proiect pilot de la Sahalin pentru compania anglo-olandeza Shell, pe motive ca nu respecta mediul inconjurator, reprezinta elemente prin care Moscova arata partenerilor sai internationali ca intentioneaza sa conduca jocul din domeniul energetic. Europenii insista, insa, asupra importantei relatiilor bazate pe "transparenta si reciprocitate", indica surse comunitare.

Franta si Germania declarasera, in comun, saptamana trecuta, faptul ca parteneriatul UE-Rusia trebuie sa se bazeze pe principii de "nediscriminare, previzibilitate si securitate a aprovizionarii pe termen lung". UE, aflata in stare de dependenta de importuri energetice, cumpara de la Rusia echivalentul unui sfert din consumul sau de gaze naturale si de petrol. Europenii, insa, reamintesc permanent Rusiei ca aceasta dependenta este reciproca.

"Rusia are la fel de multa nevoie de pietele noastre, cum avem si noi nevoie de ea", a declarat, miercuri, premierul finlandez, Matti Vanhanen, a carui tara asigura presedintia rotativa a Uniunii Europene. Analistul politic Lucia Montanaro-Jankovski, de la Centrul de Politica Europeana de la Bruxelles, afirma faptul ca in Rusia exista o tendinta de a permite investitiile straine, dar pastrand parte din control. Montanaro-Janukovski a subliniat faptul ca rusii au, insa, nevoie de aceste investitii, chiar daca numai pentru a putea profita mai bine de resursele care sunt din ce in ce mai greu de exploatat.

"Dorinta Gazprom de a fi singura companie care face exploatari la Chtokman nu este contrara niciunui principiu de drept international", subliniaza Montanaro-Jankovski. "Acest camp de gaze naturale are, insa, o adancime de 350 de kilometri, ceea ce impune necesitatea existentei anumitor capacitati tehnice, pe care compania Gazprom nu este sigur ca le detine", a mai declarat aceasta, informeaza NewsIn.

Specialistul comunitar mai considera ca problema Rusiei este ca nu ofera un cadru juridic si politic stabil pentru investitii. "Trebuie ca Rusia sa inteleaga ca prin aceste aspecte franeaza investitiile si creeaza un climat de incertitudine care blocheaza proiecte majore", a declarat Montanaro-Jankovski. Ministrul norvegian al afacerilor externe, Jonas Gahr Stoere, a carui tara fusese reprezentata de doua companii, pentru dezvoltarea proiectului Chtokman cu Gazprom, a declarat, la randul sau, faptul ca Moscova ar putea sa aiba nevoie de experienta pe care cei de la Oslo o au.

Recentele reactii anunta discutii delicate, insa ar putea si sa reprezinte impulsul necesar UE, pentru incheierea rapida a pactului energetic cu Rusia.
Montanaro-Jankovski apreciaza ca aceste reactii "demonstreaza importanta unui acord de parteneriat cu un cadru de discutii adecvat pentru abordarea si rezolvarea rapida a acestor chestiuni". Conform parerii specialistului comunitar, statele membre UE sunt din ce in ce mai convinse de acest fapt.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri