Ministrul algerian al energiei, Chakib Khelil, a declarat, marti, ca exista probabilitatea unei noi scaderi a productiei OPEC, ce ar putea fi hotarata in data de 14 decembrie, la intalnirea din Nigeria, potrivit declaratiilor aparute in presa algeriana, informeaza NewsIn.

"Ministrul nu exclude o noua scadere a cotelor de productie ale OPEC, in urma intalnirii acestei organizatii, prevazuta pentru data de 14 decembrie, in Nigeria", a relatat cotidianul Liberte.

Aceste declaratii, preluate de o serie de alte ziare, au fost facute cu ocazia unui seminar al energiei organizat de Sonatrach, compania publica petroliera algeriana.

OPEC a decis, in data de 20 octombrie, la Doha, sa-si reduca productia cu 1,2 milioane de barili pe zi, pentru a contracara scaderea pretului petrolului pe piata internationala.

Algeria trebuie sa-si reduca productia de petrol cu aproape 60.000 de barili pe zi, incepand cu data de 1 noiembrie, ca urmare a deciziei colective luata de cartel. Algeria produe, in prezent, 1,450 de milioane de barili de titei pe zi.

Membrii OPEC au convenit "sa reduca productia de petrol cu 1,2 milioane de barili pe zi, pornind de la productia actuala reala a cartelului, care este de aproximativ 27,5 milioane de barili, pentru a o aduce la nivelul de 26,3 milioane de barili, incepand cu 1 noiembrie", se preciza in comunicatul oficial emis de organizatie.

Decizia din 20 octombrie constituie o masura "provizorie", care va fi studiata din nou la urmatoarea reuniune, programata pentru data de 14 decembrie, la Abuja, in Nigeria, se mai arata in comunicatul OPEC.Arabiei Saudite ii revine cea mai mare parte a acestei scaderi, de 380.000 de barili pe zi, statul fiind urmat de Iran, cu o reducere de 176.000 de barili de petrol pe zi.

OPEC produce aproximativ o treime din cantitatea mondiala de petrol si a motivat decizia, in comunicatul oficial care i-a urmat reuniunii de la Doha, prin faptul ca "o oferta prea mare de petrol a destabilizat piata".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si