Reprezentantii uzinei australiene Gorgon, care functioneaza pe baza de gaz si este situata pe coasta de vest a Australiei, doresc sa stocheze in subteran 125 de milioane de tone de dioxid de carbon, respectiv doua treimi din emisiile acestei fabrici pe o perioada de 20 de ani.

"Aproximativ 25% din totalul emisiilor de dioxid de carbon australiene ar putea sa fie stocate in acest mod. Prin urmare, este vorba despre o tehnologie vitala, in cazul in care vrem sa controlam schimbarile climatice", a declarat ministrul mediului, Ian Campbell, conform NewsIn. Captarea si stocarea este un procedeu tehnic prin care dioxidul de carbon este extras din gazele produse de marile centrale termice, pentru ca apoi sa fie comprimat si transportat intr-un loc in care poate fi conservat, in interiorul structurilor geologice sau in ocean.

Emisiile de gaze cu efect de sera, precum dioxidul de carbon, provoaca incalzirea globala. Australia a refuzat sa ratifice Protocolul de la Kyoto si a anuntat, in cursul ultimelor saptamani, o serie de proiecte de anvergura in domeniul energiei regenerabile.

Serviciile de mediu australiene au refuzat, in luna iunie, sa autorizeze un proiect de exploatare a unor rezerve uriase de gaze, de catre Mobil, Exxon Mobil si Shell, cu un cost total de 11 miliarde de dolari australieni (8,5 miliarde de dolari).