Compania germana E.ON planuieste sa investeasca aproximativ 25,3 miliarde de euro in urmatorii trei ani, in special in Europa, in ciuda unor controale care investigheaza pretul ridicat la electricitate. E.ON, care isi releva anual planul pentru acest domeniu cu scopul de a-i asigura pe investitori de prioritatile in structurarea cheltuielilor, a anuntat ca 22,4 miliarde de euro vor fi folositi pentru investitii in capital fix, mai ales in Europa.

De asemenea, compania a anuntat ca fondurile vor fi directionate in special spre achizitionarea unui pachet de25%, minus o actiune, al campului de gaze rusesc Yuzhno Russkoye. Investitiile proiectate, care indica si sectoarele de activitate in care E.ON estimeaza cresteri pentru afacerile de electricitate si gaze naturale, sunt mai mari, cu aproape o treime, decat cele proiectate pentru 2006-2008, care erau de 18,6 miliarde de euro.

Germania are nevoie de investitii uriase in sectorul imbatranit generator de electricitate si in infrastructura de transport, pentru a asigura viitoarele livrari si pentru a contracara o crestere a pretului la electricitate, care a fost suportat de catre consumatori.

Analistii au declarat ca E.ON incearca sa-si demonstreze puterea financiara prin investitii uriase, dar se intreaba daca acest lucru va insemna distribuirea unui profit mai mic catre actionari, deoarece grupul a facut, de asemenea, o oferta de preluare de 37 de miliarde de euro pentru compania spaniola Endesa, pentru a crea cel mai mare grup mondial pentru electricitate si gaze.

Oferta este suspendata, in prezent, deoarece Endesa a intentat o actiune legala impotriva unui oferte rivale anterioare pentru companie. "E.ON se lupta, in mod clar, sa castige cote de piata in Europa", a declarat, potrivit NewsIn, analistul de la WestLB, Peter Wirtz, care a adaugat ca extinderea este justificata datorita resurselor financiare puternice ale grupului german. Acesta a mai spus ca "singura veste proasta este, pentru unii, ca extinderea ar putea insemna o limitare a cresterii a dividendelor fata de asteptari".

Titluri E.ON s-au apreciat, joi, cu 0,3%, pana la 101,82 de euro/actiune
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri