Companiile petroliere Statoil si Norsk, ambele din Norvegia, au anuntat ca poarta negocieri pentru a fuziona, posibilitate in urma careia ar rezulta una din cele mai mari companii petroliere. Noul producator ar avea o capacitate de productie de 1,9 milioane de barili de titei pe zi, detinand rezerve de gaze de 6,3 milioane de barili.

Noua companie ar avea aproape 60.000 de angajati si o cifra anuala de afaceri de peste 100 miliarde de dolari, scrie BBCNews. Statoil, fondata in 1972, ar reprezenta partea dominata in noul consortiu, avand o cifra de afaceri mai mare comparativ cu Norsk.

Fuziunea beneficiaza si de sprijinul autoritatilor norvegiene, care detin pachetul majoritar in cadrul ambelor companii. In varianta de fuziune propusa in acest moment, statul norvegian ar urma sa detina 67% din noua companie.

Competitia pe piata este din ce in ce mai puternica si astfel realizarea acestei fuziuni reprezinta cel mai logic pas, au spus oficialii celor doua companii intr-o declaratie comuna, adaugand ca fuziunea va fi cel mai probabil definitivata in a doua jumatate a anului 2007.