Pretul aurului a urcat luni, pe baza sustinerii oferite de cursul monedelor si de preturile petrolului si pe fondul revenirii investitorilor speculativi pe piata metalului galben, dar traderii au fost prudenti in ceea ce priveste vanzarea fondurilor inainte de sfarsitul anului.

Cotatia spot a aurului a fost de 617,00/8,50 dolari/uncia, pana la ora 11:15 GMT, de la 615,00/616,50 dolari, atinsa la sfarsitul saptamanii trecute, pe piata new-yorkeza, cand a ajuns la cotatia de 614,20 dolari, cea mai scazuta de la data de 8 noiembrie. Pretul aurului a scazut cu peste 35 de dolari, de la 1 decembrie, dupa cum informeaza NewsIn.

"Dolarul e usor mai slab, iar preturile petrolului se pastreaza peste 63 de dolari barilul", a spus un trader. "Cumpararea fundamentala a lovit in punctul de 615 dolari. Nu este imens, dar este suficient, probabil, ca sa mentina pretul peste 615 dolari", a mai spus acesta.

Citeste si:

Vanzarea de la sfarsitul saptamanii trecute a survenit pe fondul intaririi monedei verzi, dupa ce prezentarea rezultatelor industriale a incurajat piata sa creada ca economia americana ar putea sa se indrepte spre o aterizare mai usoara decat se asteptau multi economisti.

Aurul denominat in dolari devine mai putin atractiv pentru posesorii altor monede, pe fondul cresterii monedei americane. Un dolar mai slab este adesea rezultatul nesigurantei economice si politice, pentru care aurul reprezinta un element de stabilitate.

Preturile producatorilor americani, staticile pietei imobiliare si produsul intern brut, care va fi prezentat la sfarsitul acestei saptamani, sunt elemente care e posibil sa accentueze volatilitatea pietelor de metale pretioase, au spus analistii.