Gigantul rusesc al gazelor, Gazprom, a avertizat clientii din Europa ca acestia s-ar putea confrunta cu probleme legate de alimentarea cu gaz, din cauza disputei pretului gazelor naturale cu Belarus, a declarat directorul Gazprom, Alexei Miller, citat de Reuters
"Gazprom a trimis, miercuri, scrisori partenerilor din Lituania, Polonia si Germania, despre situatia livrarilor de gaz cu Belarus", a declarat Miller potrivit NewsIn. Acesta a adaugat ca Belarus a adoptat o "atitudine distructiva" cu patru zile inaintea expirarii contractului pentru pretul gazului cu Rusia. Miller a mai solicitat guvernului de la Kremlin sa impuna un pret de 200 de dolari pe mia de metri cubi pentru exporturile de gaz catre Belarus.

Rusia anunta marti ca noua runda de negocieri cu Belarusul privind pretul la gazele naturale incepand cu 2007 a esuat, Gazprom declarand ca spera ca acest acord sa fie semnat pana la sfarsitul anului, pentru a nu periclita livrarile catre Polonia si Germania, conform Reuters.

Ieri a avut loc o noua runda de negocieri cu primul ministru adjunct al Belarusului, Vladimir Semashko. Nu am ajuns la nici un acord, a declarat purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kupriyanov pentru Reuters. Insa mai avem o sansa sa ne intalnim si sa cadem de acord inainte de Anul Nou. Discutiile nu au fost suspendate, a declarat acesta.

Gazprom a avertizat in repetate randuri Belarusul ca incepand cu anul 2007 va trebui sa plateasca mai mult pentru gazele naturale si sa imparta cu grupul rusesc controlul asupra conductelor sale, in caz contrar putand fi confruntat cu reducerea livrarilor de gaze naturale incepand cu Anul Nou.

Gazprom a incercat mai intai o majorare de patru ori a pretului cerut Belarusului pentru mia de metri cubi de gaze naturale, pana la 200 de dolari. Kupriyanov a declarat ca Gazprom doreste momentan sa obtina 110 dolari pe mia de metri cubi, din care 80 de dolari sa fie cash, restul pana la 110 urmand a fi acoperit de actiuni Beltransgas, in urmatorii patru ani. Reprezentantul Gazprom a precizat ca prin comparatie, Ucraina va plati 130 de dolari, iar Georgia 235 de dolari pe mia de metri cubi. Consumatorii din Europa platesc peste 250 de dolari pe mia de metri cubi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri