Iranul a intrerupt exporturile de gaze naturale catre Turcia din cauza cererii interne, a explicat miercuri ministrul iranian al petrolului, Kazem Vaziri Hamaneh

"Momentan exporturile noastre de gaze naturale catre Turcia sunt la cota zero", a precizat ministrul, citat de agentia oficiala iraniana Irna, adaugand ca Iranul are "un contract de furnizare pe termen lung a gazelor naturale cu Turcia", insa Teheranul "nu poate onora acest contract din cauza unor problele interne".

Ministrul a explicat acest deficit prin vigoarea cererii interne si insuficienta ofertei, precizand ca anumite regiuni ale Iranului sufera chiar de pe urma unor intreruperi ale livrarilor de gaze naturale. "Daca cetatenii nostri ar face economie la consum, pot asigura ca acest lucru va rezolva problema sistarilor de livrare catre anumite regiuni ale tarii, precum si cele catre Turcia", a declarat Kazem Vaziri Hamaneh, conform NewsIn.

Iranul si Turcia au semnat in 1996 un contract privind livrarea de gaze naturale in urmatorii 25 de ani, care a intrat in vigoare din 2001, initial fiind livrate trei miliarde de metri cubi pe an, acest nivel urmand a creste pana la zece miliarde de metri cubi pe an incepand cu 2007.

Insa livrarile au fost intrerupte de mai multe ori din cauza unor litigii privind pretul practicat, din cauza unor atentate asupra conductelor de gaze naturale si a restrictiilor impuse de partea iraniana. Conform ministrului iranian "Turcia sufera de pe urma sistarii livrarilor de gaze naturale", acesta promitand omologului sau turc Himli Guler, prin telefon, ca republica islamica " va rezolva aceasta problema cat de repede posibil".

Hamaneh a precizat ca spera ca "exporturile se vor relua odata cu lansarea, de la sfarsitul acestei saptamani", a uzinei de productie de gaze naturale Parsian", situata in provincia Fars, din sudul Iranului. Iranul, al doilea producator de petrol din cadrul Organizatiei tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), detine cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Ce impact are asupra României retragerea finanţării OMS de către SUA
Setari Cookie-uri