Curtea Suprema a Spaniei a suspendat, miercuri, o decizie care a blocat ambele oferte rivale pentru preluarea celei mai mari companii de energie electrica din Spania, Endesa, facute de firmele Gas Natural si E.ON, informeaza NewsIn. "Curtea Suprema a decis, prin votul majoritatii membrilor ei, suspendarea deciziei", se spune in declaratia instantei spaniole.

Blocajul impus de Curtea Suprema a Spaniei a fost unul dintre multiplele obstacole din batalia pentru preluarea companiei Endesa, care dureaza de 16 luni. Mai exista o hotarare de tribunal care trebuie suspendata, ca sa poata inainta ofertele de preluare.

Stirea a crescut cotatia actiunilor Endesa cu 2,9%, la valoarea de 36,45 euro/actiune, pana la 16:01, ora Romaniei. Actiunile comapniei Gas Natural au scazut cu 2,2%, la valoarea de 29,22 euro/actiune, iar cele ale companiei E.ON au urcat cu 0,9%.

Compania Gas Natural a pornit batalia pentru Endesa, la sfarsitul lui 2005, cu o oferta ostila de numerar si actiuni, in valoare actuala de 23,9 miliarde euro. E.ON a facut o oferta mai mare, cu numerar in valoare de 36,5 miliarde euro.

Endesa a incercat sa pareze oferta Gas Natural de la bun inceput cu o serie de procese. Compania Gas Natural a ripostat, deschizand propriul caz, in care acuza companiile Endesa si E.ON de scurgeri de informatii privilegiate. Oferta companiei E.ON nu a putut inainta, iar cea a firmei Gas Natural a fost blocata in instanta.

Endesa a protestat ca guvernul ar fi actionat ilegal cand a ales sa ignore recomandarile autoritatii spaniole pentru competitie si sa aprobe oferta de preluare a companiei Gas Natural. Afacerea cu compania Gas Natural include o afacere secundara privind vanzarea unor actiuni companiei Iberdrola.

Tribunalul Comercial din Madrid se asteapta sa dicute saptamana viitoare problema ridicarii deciziei finale din calea ofertei de preluare, in cazul in care compania Endesa s-a plans ca Gas Natural a conspirat ilegal cu Iberdrola, a doua companie ca marime, din domeniul energiei electrice, din piata spaniola.

Daca hotararea judecatoreasca este suspendata si nu mai exista nicio alta actiune in instanta in asteptare, atat Gas Natural, cat si E.ON vor putea continua sa urmareasca Endesa, intr-o licitatie cu oferte sigilate.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
E.ON: Activele companiei din Spania, evaluate la 2,2 mld. euro