Guvernul britanic a renuntat la planul de a anula libertatea de circulatie pentru imigrantii din state UE imediat dupa producerea Brexit si va acorda cetatenilor europeni drept de sedere temporara pe o perioada de trei ani, informeaza agentia de stiri Reuters, citata de Mediafax.

Anuntul facut luna trecuta de Guvernul de la Londra privind anularea brusca, imediat dupa Brexit, a dreptului automat al cetatenilor UE de a locui si munci in Marea Britanie, a provocat confuzie. „Libera circulatie care exista in prezent se va incheia pe 31 octombrie, cand Marea Britanie va iesi din Uniunea Europeana”, a anuntat luna trecuta Priti Patel, noul ministru britanic de interne.

Organizatia care ii reprezinta pe imigrantii din tari UE aflati in Marea Britanie, The3million, a avertizat ca o astfel de masura ar genera „discriminare”. Guvernul de la Londra a fost nevoit sa renunte la aceasta abordare in contextul avertismentelor ca planul ar putea fi contestat in justitie de unii dintre milioanele de imigranti UE.

Boris Johnson a propus o motiune pentru alegeri anticipate

Premierul Boris Johnson a supus miercuri seara parlamentarilor britanici o motiune vizand aprobarea organizarii de alegeri anticipate, dupa ce mai devreme in cursul aceleiasi seri Camera Comunelor a adoptat o lege care cere amanarea Brexit-ului pentru evitarea unei iesire din UE fara acord, informeaza Reuters.

Votul asupra motiunii este programat sa aiba loc in Camera Comunelor in noaptea de miercuri si are nevoie de aprobare a 434 de parlamentari. Asadar, premierul are nevoie de sustinerea a doua treimi din deputati, dar Partidul Laburist si alte formatiuni politice din opozitie au declarat ca nu vor sustine motiunea pana cand legislatia menita sa previna un Brexit fara acord nu intra in vigoare, conform Agerpres.ro.

Liderul laburist Jeremy Corbyn l-a acuzat miercuri pe premierul Boris Johnson ca ofera "otrava unei iesiri fara acord" prin chemarea adresata parlamentarilor de a sustine organizarea de alegerile anticipate.

La doar cateva minute de la aprobarea legii care cere amanare Brexitului, Corbyn si-a reiterat pozitia privind sustinerea pentru un nou scrutin odata ce actul normativ va intra in vigoare. "Lasati ca acest proiect de lege sa obtina avizul regal si apoi vom sustine alegerile", a declarat Corbyn.

Actul normativ adoptat mai devreme cu 327 de voturi "pentru" si 299 "impotriva", urmeaza sa fie dezbatut in Camera Lorzilor. Acesta creeaza cadrul legal prin care sa poate cere premierului sa solicite UE amanarea Brexitului pana pe 31 ianuarie, cu exceptia cazului in care parlamentul aproba un nou acord sau voteaza in favoarea unui Brexit fara acord pana pe 19 octombrie.

Boris Johnson a reactionat afirmand ca aceasta lege a fost menita sa rastoarne rezultatul referendumului din 2016 asupra Brexitului, in care 52% dintre participanti au ales ca Marea Britanie sa paraseasca UE.

"In viziunea acestui guvern acum trebuie sa fie alegeri marti, 15 octombrie", a declarat premierul britanic."Eu nu doresc alegeri, publicul nu doreste alegeri, dar aceasta Camera nu a lasat nicio alta optiune", a adaugat el.

Johnson, care nu mai are majoritatea in parlament, a insistat ca poate inca negocia cu Bruxelles-ul un nou acord asupra Brexitului in timp util pentru a permite tarii sa paraseasca UE pe 31 octombrie. A spus insa ca este "complet imposibil pentru guvern sa functioneze" in conditiile noii legi, care are inca nevoie de votul Camerei Lorzilor.

Sursa foto: Ivan Marc / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri