Presedintele Chinei, Xi Jinping, a declarat marti, la deschiderea festivitatilor prilejuite de cea de-a 70-a aniversare a constituirii Republicii Populare, ca "nicio forta nu va putea opri tara si poporul chinez pe calea lor catre viitor".

"Acum 70 de ani, intr-o zi precum cea de azi, tovarasul Mao Zedong a anuntat solemn lumea, din acelasi loc, fondarea Republicii Populare Chineze, iar poporul chinez s-a ridicat in picioare", a amintit Xi Jinping, de la Poarta Pacii Ceresti, in fata Pietei Tiananmen, potrivit Agerpres.

Presedintele chinez a subliniat ca revolutia comunista "a schimbat complet destinul mizerabil al Chinei de a fi saraca, slaba si umilita timp de peste o suta de ani". "Nu exista nicio forta care sa poata zdruncina statutul Chinei sau sa opreasca tara si poporul chinez pe calea lor catre viitor", a spus Xi Jinping, in aplauzele miilor de persoane care au umplut tribunele instalate in Tiananmen pentru aceste festivitati.

Flancat de conducerea Partidului Comunist si de fostul presedinte Jiang Zemin (1993-2003), Xi Jinping a evidentiat ca poporul chinez "a obtinut realizari inegalabile care au uimit lumea" in ultimele sapte decenii.

"Trebuie sa ramanem uniti in jurul Partidului Comunist Chinez, trebuie sa ramanem dedicati spiritului pacii, reunificarii si modelului 'o tara, doua sisteme'", a spus presedintele chinez, facand in acelasi timp apel la colaborare pentru progres in Hong Kong si Macao.

Citeste si:
Top 10 cei mai puternici politicieni din lume... si din Romania
Top 10 cei mai puternici...

De asemenea, el a cerut sa se mearga inainte pana la "completa reunificare" a tarii, cu referire la insula Taiwan, pe care China o considera parte a teritoriului sau si careia i-a "furat" recent doua state ce ii erau aliate.

"China de azi a fost creata de sute de milioane de chinezi, iar cea de maine va fi mai prospera", a conchis Xi intr-un discurs, mai scurt decat se astepta, care a deschis parada militara, cea mai mare din istoria gigantului asiatic, mai arata EFE.

Sursa foto: Kaliva / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Lumea in schimbare: Liderul care a devenit o busola a ideologiei comuniste din China