Danske Bank, cel mai mare grup financiar danez, a avut in 2006 profituri inainte de impozitare in crestere cu 5% fata de 2005, peste asteptarile analistilor economici, dar estimeaza castiguri mai mici in 2007.
Profitul inainte de impozitare al Danske Bank a crescut cu 5%, in 2006, comparativ cu 2005, la valoarea de 18,5 miliarde coroane daneze (3,22 miliarde dolari), peste estimarile analistilor economici care s-au asteptat la un profit inainte de impozitare de 18,2 miliarde coroane daneze, potrivit unui sondaj Reuters, informeaza NewsIn. Profitul net al Danske Bank a fost de 13,5 miliarde coroane daneze, cel mai bun din istoria grupului financiar, a spus Danske Dank.

"Puterea economica a clientilor nostri si apetitul lor pentru produsele noastre a batut, inca o data, asteptarile noastre", a spus directorul general Danske Bank, Peter Straarup. "Dezvoltarea economica a fost buna in toate tarile in care facem afaceri si am observat imbunatatiri in toate sectoarele de activitate", a mai spus Straarup.

Reprezentantii bancii au spus ca Danske Bank a avut, in 2006, un venit total cu 8% mai mare fata de 2005, in valoare de 37,5 miliarde coroane daneze, peste cuantumul de 36,7 miliarde coroane daneze pe care l-au estimat analistii economici care au raspuns sondajului Reuters.

Venitul din dobanzi nete a crescut cu 14%, la valoarea de 19,5 miliarde doroane daneze, in timp ce venitul din comisioane nete a stagnat la suma de 7,3 miliarde coroane daneze. Danske Bank a spus ca o crestere cu 7% a venitului din comisioane nu este suficienta, ca sa compenseze scaderea castigurilor provenite din credite ipotecare. Nivelul record inregistrat in 2005 de creditele ipotecare a scazut anul trecut la o valoarea mai moderata.

"Este un raport frumos, mai ales in ceea ce priveste castigul din dobanzi, care a fost uimitor raportat la asteptarile noastre", a spus Ricky Rasmussen, analist la Alm. BrandHenton. "Previziunile pentru 2007 sunt mai degraba moderate, dar acesta este stilul Danske Bank. Danske Bank prefera sa surprinda mai tarziu cu niste rezultate mai bune si ma astept sa revizuiasca prognoza mai tarziu in cursul anului", a mai spus Rasmussen.

Danske Bank a spus ca a avut un castig din comisioane nete de 6,6 miliarde coroane daneze si a propus dividende de 7,75 coroane daneze/actiune. In Irlanda de Nord, unde grupul danez a cumparat in 2004 Northern Bank, Danske Bank a anuntat pierderi inainte de impozitare de 104 miliarde coroane daneze, fata de castigul de 23 milioane coroane daneze, avut in perioada martie-decembrie 2005.

Castigul a crescut datorita performantelor solide din credite si depozite, dar au crescut cheltuielile operationale, ca urmare a integrarii mai mari si a cheltuielilor de marketing. Danske Bank a anuntat rezultate mai bune ca urmare a integrarii National Irish Bank din Irlanda, unde grupul financiar a avut un profit inainte de impozitare de 26 de milioane coroane daneze, dupa ce a pierdut in 2005 suma de 106 milioane coroane daneze. Danske Bank a spus ca s-a bucurat de o cerere puternica din partea clientilor corporate si din sectorul de retail. "Competitia puternica a accentuat presiunile asupra limitelor imprumutului, dar efectul acestora a fost mai mult decat compensat de cresterea creditelor si a depozitelor", a spus Danske Bank, citat de Reuters.

"Accelerarea imprumuturilor in afara Danemarcei este, cu siguranta, o prioritate de management pentru Danske Bank", a spus seful diviziei financiare a bancii, Tonny Andersen, citat de Reuters. "imprumutul este poarta catre alte afaceri ale clientului nostru in noile noastre piete", a mai spus Andersen. Danske a mai spus ca se asteapta sa termine integrarea activitatilor finlandeze ale Sampo Bank, pana la sarbatorile de Pasti din 2008. Danske Bank nu a decis inca momentul integrarii operatiunilor relativ restranse ale Sampo din Estonia, Letonia, Lituania si Rusia. Danske Bank a cumparat anul trecut Sampo Bank pentru aproximativ 5 miliarde dolari.

"Avem nevoie de timp ca sa digeram achizitia. Deci, vor trece cativa ani pana cand vom fi gata sa facem noi achizitii", a spus Straarup.Grupul financiar danez va integra divizia sa BG Bank in operatiunile Danske Bank din Danemarca si va inchide jumatate din cele 60 de ramuri de retail al BG, in timpul acestui proces. Miscarea, care va incepe sa se deruleze la data de 10 aprilie 2007, ar putea sa ajute Danske Bank sa economiseasca anual suma de 300 milioane coroane daneze. Cotatia actiunilor Danske Bank a scazut cu 1,5%, la 259 coroane daneze/actiune, pana la 14:40, ora Romaniei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri