Mai multe companii internationale, printre care si grupul petrolier american Chevron, sunt interesate de achizitionarea de active apartinand fostei companii Yukos, a declarat pentru un purtator de cuvant a companiei careichideaza grupul Yukos, Nikolai Laskecivi.

"Institutia insarcinata cu operatiunile de lichidare judiciara a primit mai multe scrisori din partea unor mari companii internationale, printre care cea americana Chevron, care sunt interesate de achizitia anumitor active ce au apartinut grupului Yukos", a declarat acesta.

In cursul zilei de joi, monopolul rus de gaze naturale Gazprom, care este deasemenea interesat de achizitionarea anumitor active ale companiei conduse de oligarhul Mihail Hodorkovski, a dezbaluit "interesul marilor companii americane", pentru activele restante ale Yukos, care vor fi scoase in curand la licitatie, informeaza NewsIn.

Yukos a fost plasat in lichidare judiciara in august 2006, fiiliala sa principala de productie, Iouganskneftegaz fiind deja achizitionata in urma unei licitatii controversate de grupul petrolier de stat Rosneft. Activele restante au fost evaluate la peste 22 de miliarde de dolari de catre grupul ce se ocupa de lichidarea Yukos.

Grupurile de stat Gazprom si Rosneft doresc sa achizitioneze marea parte a acestor active, in special filiala Tomskneft. Hodorkovski, care ispaseste deja o pedeapsa de opt ani de inchisoare, a fost inculpat in cursul zilei de luni si de de spalare de bani si deturnare de fonduri, acuzatii care ar putea sa ii prelungeasca pedeapsa. Guvernul american a criticat aceste noi acuzatii, estimand ca acestea "ridica intrebari serioase legate de statul de drept din Rusia".