Un consortiu condus de fondurile de investitii TexasPacific Group si Kohlberg Kravis Roberts vor achizitiona grupul energetic american TXU pentru suma de 45 miliarde dolari, tranzactie record pentru o achizitie realizata de fonduri de investitii.

In aceasta suma este inclusa o datorie de aproximativ 12 miliarde dolari. Condus de TPG si KKR, din acest consortiu mai fac parte banca Goldman Sachs precum si alte grupuri bancare, informeaza NewsIn. Aceasta tranzactie depaseste precedentul record privind o operatiune realizata de fonduri de investitii, achizitia companiei imobiliare Equity Office Properties Trust de catre Blackstone pentru suma de 39 miliarde dolari, dintre care 16 miliarde au reprezentat-o datoria.

Achizitiile unor companii de fondurile de investitii, care au suscitat ingrijorari din ce in ce mai mare in randul salariatilor companiilor vizate din Europa dar si in randul autoritatilor de reglementare financiara, au atins in 2006 un record mondial absolut.

Suma tranzactiilor de acest tip a depasit nivelul de 600 miliarde dolari (dintre care 353 doar in Statele Unite ale Americii), ceea ce reprezinta o crestere cu 70% fata de anul 2005, cand achizitiile facute de fondurile de investitii au atins 350 miliarde dolari, reiese din datele oferite de compania Dealogic.KKR este unul dintre cele mai mari fonduri de investitii din lume. In ultimii 30 de ani a realizat investitii in companii de peste 260 miliarde dolari.