Banca centrala a Cehiei a mentinut, joi, dobanda cheie la 2,50%, a sasea luna consecutiv, in conformitate cu asteptarile analistilor care estimeaza ca preturile temperate garanteaza ca nu se va inaspri politica monetara, informeaza NewsIn. in perioada octombrie 2005 - septembrie 2006, banca centrala a Cehiei a urcat dobanda cheie cu 0,75% in total, ca sa previna accentuarea presiunilor inflationiste din cauza cresterii economice.

Nu numar de 18 analisti care au raspuns unui sondaj Reuters au estimat ca dobanda de politica monetara a Cehiei se va mentine la cel mai scazut nivel din Uniunea Europeana, respectiv cu 1,25% mai putin fata de dobanda echivalenta din zona euro.

Reprezentantii bancii centrale a Cehiei nu au facut niciun fel de declaratii dupa sedinta lunara, la care au participat doar sase dintre cei sapte membri ai comitetului de politica monetara. Robert Holman, cunoscut ca sustinator al relaxarii politicii monetare, nu a fost prezent la reuniune.

Banca centrala va prezenta numaratoarea voturilor si va analiza riscurile pentru previziunile de inflatie pentru urmatoarele 18 luni la o conferinta de presa.