Clasa politica din Austria a anuntat ca sustine aproape in unanimitate proiectul de investitii in Iran al grupului petrolier si de gaze naturale austriac OMV, amenintat cu sanctiuni de Washington.

Grupul OMV, care exploateaza inca din 2001 un camp petrolier din sud-vestul Iranului, a anuntat saptamana trecuta ca a semnat un acord preliminar cu societatile iraniene privind dezvoltarea unui camp gazeifer din Golful Persic si productia de gaze naturale lichefiate, informeaza NewsIn.

Acest anunt a fortat Washingtonul sa ameninte grupul OMV cu sanctiuni in cazul in care acest acord va fi finalizat. Ministrul de externe austriac, Ursula Plassnick (conservatori), a aparat acest proiect in numele "sigurantei energetice" a Austriei, ce doreste sa evite sa depinda doar de Rusia in ceea ce priveste livrarile de gaze naturale.

Oficialul german a facut apel la "calm si obiectivitate" in acest sens, adaugand ca activitatile OMV nu au nici o legatura cu controversatul program nuclear iranian. Aceasta pozitie este impartasita si de social-democratii care impart puterea cu conservatorii, cat si de extrema-dreapta, aflata in opozitie. Doar Verzii, aflati tot in opozitie, au estimat ca acest acord ar fi trebuit semnat "dupa semnarea unui acord privind programul nuclear iranian".

Directorul general al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, a pledat pentru "diversificarea" surselor energetice, subliniand ca grupul pe care il conduce respecta legile austriace si deciziile Uniunii Europene si ale Organizatiei Natiunilor Unite privind Iranul.

Statele Unite ale Americii au mai formulat amenintari in acest sens si impotriva grupului anglo-olandez Shell si al celui spaniol Repsol. O lege americana datand din 1996 interzice societatile straine sa investeasca mai mult de zece milioane dolari in sectorul energetic iranian sub amenintarea de a suporta sanctiuni pe piata americana.

Washingtonul a evocat posibilitatea de a aplica sanctiuni daca acordul semnat la sfarsitul saptamanii trecute intre OMV, Compania nationala petroliera iraniana (NIOC), Societatea iraniana a gazelor naturale lichefiate (Iran-LNG) si Societatea iraniana insarcinata cu dezvoltarea campului gazeifer din Sud-Pars (PertoPars) va fi finalizat.

Consiliul de securitate al Organizatiei Natiunilor Unite a adoptat doua rezolutii sanctionand refuzul Iranului de a suspenda procesului de imbogatire al uraniului. Aceste sanctiuni interzic schimburile cu sectorul nuclear si balistic iranian, neavand nicio legatura cu sectorului petrolului sau gazelor naturale. Rezervele imense de petrol si de gaze naturale ale Iranului reprezinta un punct important de atractie pentru companiile internationale din sectorul energetic, in pofida riscurilor politice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri