Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a îndemnat joi la încetarea tuturor operaţiunilor militare în jurul centralei nucleare Zaporojie, aflată sub controlul armatei ruse în Ucraina, atenţionând că un atac ar duce la o "catastrofă" şi că nu s-ar putea face prea multe din punct de vedere umanitar dacă acolo va avea loc un accident.

"Este timpul să nu vă mai jucaţi cu focul şi să fie luate mai degrabă măsuri concrete" pentru a proteja centrala, a spus directorul general al CICR, Robert Mardini. "Cea mai mică eroare de calcul ar putea face ravagii pe care le vom regreta vreme de decenii", a atenţionat el, potrivit Agerpres.

"Dacă va avea loc o scurgere nucleară, va fi dificil dacă nu chiar imposibil să se ofere asistenţă umanitară... şi de aceea luptele trebuie să înceteze. Scenariul ar putea fi un incident masiv şi... nimeni nu va putea face mare lucru pentru a depăşi consecinţele groaznice", a adăugat Mardini în cadrul unei conferinţe de presă în timpul vizitei sale în Ucraina, întrebat despre un plan de urgenţă în cazul unui accident la cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Directorul general al CICR a salutat planificata vizită a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), organism subordonat ONU, pentru a inspecta distrugerile de la centrală.

Mardini a mai spus pentru Reuters că CICR nu stochează şi nu distribuie pastile cu iod populaţiei de lângă centrală, pentru a evita să provoace panică. "Nu vrem să dăm un semnal că (un accident la centrală) este inevitabil", a spus el. "Acesta este un risc total autoprovocat, care trebuie oprit în totalitate", a declarat el.

Operatorul ucrainean a anunţat joi că a închis unul dintre cele două reactoare operaţionale ale centralei, din cauza bombardamentelor ruse. Celălalt reactor continuă să asigure energie pentru nevoile proprii ale centralei.

La rândul său, Ministerul Apărării rus a declarat că a utilizat elicoptere pentru a distruge "un grup de sabotaj" ucrainean, care, susţine ministerul, a aterizat lângă centrală, potrivit agenţiei de presă Interfax.

O misiune a AIEA urma să ajungă joi la această centrală, cea mai mare din Europa, care este ocupată de ruşi şi care a fost bombardată de mai multe ori, generând temeri cu privire la o catastrofă nucleară.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri