Şeful diplomaţiei chineze, aflat în vizită oficială la Budapesta, şi-a exprimat luni apropierea de poziţia Ungariei în dosarul ucrainean, după ce a acuzat Washingtonul că "toarnă gaz pe foc" prin afirmaţia că Beijingul vrea să livreze arme Rusiei, informează AFP, citat de Agerpres.

China este gata să coopereze cu Ungaria şi cu "alte ţări iubitoare de pace" pentru "a pune capăt actualului război" din Ucraina, a declarat Wang Yi alături de omologul său ungar.

"Dorim ca părţile să revină la masa negocierilor", a adăugat el, potrivit unei traduceri oficiale, în cadrul turneului său european.

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a salutat poziţia chineză, care vizează "instalarea păcii cât mai curând posibil".

Wang Yi, care în ultimele zile s-a deplasat în mai multe capitale europene şi care a asistat la Conferinţa de Securitate de la Munchen, se va deplasa apoi la Moscova.

Mai devreme în timpul zilei de luni, guvernul chinez a negat că ar intenţiona să furnizeze arme Moscovei pentru a susţine ofensiva ei în Ucraina, după cum au afirmat SUA.

China nu a sprijinit sau criticat niciodată în mod public ofensiva rusă, însă şi-a exprimat de mai multe ori susţinerea pentru Moscova în faţa sancţiunilor occidentale.

Cu numai câteva zile înainte de 24 februarie, la un an de la declanşarea invaziei ruse, prim-ministrul naţionalist ungar Viktor Orban l-a primit pe Wang Yi în cadrul unui dineu privat, potrivit agenţiei de presă MTI.

De la începutul invaziei, Viktor Orban menţine o poziţie ambiguă, votând sancţiunile Uniunii Europene (UE), însă fără a oferi niciun sprijin militar Kievului, spre deosebire de alte ţări membre ale NATO, din care Ungaria, ce se învecinează cu Ucraina, face parte.

În paralel, Budapesta îşi continuă politica de întărire a legăturilor economice şi culturale cu China, ceea ce generează critici din partea Departamentului de Stat american.

Orban, căruia partenerii occidentali îi reproşează în mod regulat înclinaţii autoritare, a făcut uz de mai multe ori de dreptul său de veto pentru a bloca declaraţii critice ale UE cu privire la Beijing.

Luni, Wang Yi a salutat această "politică favorabilă Chinei", mulţumindu-i Budapestei că "susţine poziţiile sale legitime în cadrul forumurilor internaţionale şi mulilaterale".

"Chiar dacă China şi Ungaria sunt îndepărtate geografic", relaţiile bilaterale "se dezvoltă extrem de bine", a adăugat Wang.

Grupul chinez CATL, liderul mondial de baterii pentru vehicule electrice, construieşte în prezent o uzină în Ungaria.

Budapesta, care a cumpărat vaccinuri chinezeşti împotriva coronavirusului, urmează de asemenea să găzduiască prima universitate chineză din Uniunea Europeană.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri